Bezmięsne udka serowe • przepis • składniki • przygotowanie
Czy to udko? Absolutnie nie! Za to ma paluszkową kostkę, pyszną panierkę i serowe nadzienie. Warto spróbować je zrobić i zaskoczyć tą wegetariańską przekąską rodzinę i znajomych podczas kolejnego spotkania.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY PORA I PIECZARKI
Pora i pieczarki drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim przygotowane składniki przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły.
WYRABIAMY CIASTO
Do miski dodajemy mąkę, kefir, sodę i sól. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i plastyczne, w razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej mąki.
WAŁKUJEMY CIASTO
Gotowe ciasto dość cienko wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy z niego kółeczka.
LEPIMY SEROWE UDKA
Ser kroimy w małą kostkę. Na każdym kółku z ciasta wykładamy 1 łyżeczkę farszu, kładziemy na nim paluszek (tak, aby jego środek znajdował się na środku ciasta), kostkę lub dwie kostki sera i całość sklejamy jak pieroga. Każdego tak przygotowanego pieroga przekrawamy na pół.
PANIERUJEMY I SMAŻYMY SEROWE UDKA
Jajka roztrzepujemy. Bułkę tartą przesypujemy do osobnej miski. Każde serowe udko maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Serowe udka smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2396 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
599 kcal
Tłuszcz
19,2 g
Węglowodany
88,4 g
Błonnik
3,1 g
Białko
25,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
Krem z buraków, truskawek i wiśni to idealna odpowiedź na pożywny deser lub doskonałe śniadanie. Doskonały w dniu przygotowania, ale także na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Podaj go z musli lub innymi ulubionymi dodatkami!

Kawowe lody z nektarynką
Kompozycja idealna dla kawoszy i łasuchów – pyszne lody o wyrazistym smaku kawy oraz zaskakującej nucie owocowej!

Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerwonej kapusty, herbatka malinowa
Taki obiad zje ze smakiem każdy maluch! Pachnąca ryba w delikatnym sosie, pożywna kasza i pyszna surówka – samo zdrowie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!

Krem marchewkowy z serem savaron
Aromatyczna zupa krem z pieczonej marchewki, czyli idealne danie na chłodny dzień i nie tylko. Sprawdź, jak smakuje w wersji zapiekanej z wyjątkowym serem savaron.

Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
Ugotowane na słono płatki i ryba w chrupiącej panierce to dowód na to, że owsianka jest doskonała nie tylko na śniadanie.

Róże karnawałowe
Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.

Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
Spróbuj grillowanych śledzi z sypką kaszą i surówką z fenkułu i cukinii!