Słońce z ciasta francuskiego z serami i szynką • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które będzie idealną kolacją lub przekąską podczas spotkania z najbliższymi. Skuś się na ten serowy przepis, któremu charakteru dodaje szynka z indyka i sezam.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYCINAMY CIASTO FRANCUSKIE
Z obu płatów ciasta francuskiego wycinamy koło. Jedno z kół przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nim plastry szynki, zostawiając ok. 1 cm pustego brzegu. Całość oprószamy przyprawami.
NADZIEWAMY CIASTO SEREM
Na środku koła układamy camembert i oprószamy go dookoła mozzarellą. Jajko bełtamy w miseczce i smarujemy nim brzegi ciasta. Nakładamy na nie drugie koło z ciasta i całość sklejamy tak, aby w środku nie było powietrza.
FORMUJEMY SŁOŃCE
Ciasto francuskie nacinamy co ok. 2 cm, od brzegu ciasta do sera camembert, i zwijamy w rulony. Gotowe słońce smarujemy pozostałym jajkiem, oprószamy sezamem i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1720,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
430,2 kcal
Tłuszcz
30,2 g
Węglowodany
18,6 g
Błonnik
0,6 g
Białko
18,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto na makaron
Prosty przepis na domowe ciasto na makaron do wykonania w MC Smart. Bazując na tych składnikach można zrobić każdy rodzaj makaronu od tagliatelle przez lasagne aż po farfalle.

Wegański strudel z grzybami na sałatce
Gdy ten niesamowity wypiek zagości na Waszym świątecznym stole, wszyscy docenią Twój kunszt kulinarny. Zaskocz domowników i gości doskonałą mieszanką wegańskich smaków i aromatów zawartych w pysznym cieście, nadzieniu, sałatce i dressingu!

Koktajl tiramisu
Smak tiramisu w formie koktajlu? Dzięki temu przepisowi to możliwe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.

Sałatka colesław z czerwonej kapusty
Surówka coleslaw przygotowana z czerwonej kapusty to przyjemna odmiana. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, wrapów lub burgerów.

Rolada bakaliowa
Przepyszna rolada zrobiona w całości z bakalii, bez dodatku cukru, sycąca i wegańska. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i nie tylko!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Idealne jajka na Wielkanoc
Na miękko, na półtwardo, na twardo – bez względu na to, jakie jajka lubisz najbardziej, Kinga podpowie Ci, jak je ugotować! Z przepisem na majonez z awokado i naturalne barwniki ta Wielkanoc nabierze kolorów i smaku!

Jednogarnkowy makaron z indykiem
Sycący obiad dla miłośników past w stylu włoskim: prosty jednogarnkowy makaron z indykiem. Sprawdź, jak szybko i prosto przygotujesz go dzięki temu przepisowi!

Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
Brownie w postaci gofrów? Oczywiście! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i podaj je z niezwykłą konfiturą z pomarańczy!