Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczone skrzydełka w wyjątkowo aromatycznym sosie barbecue z dodatkiem konfitury cytrynowej. Sprawdź, jak szybkie i pyszne jest to danie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I PODSMAŻAMY WARZYWA
Czosnek kroimy w cienkie plasterki, pół cebuli w pióra. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek na małym ogniu, aż się zeszkli.
PRZYGOTOWUJEMY SOS BARBECUE
Następnie dodajemy połowę konfitury po łyżce, cały czas podsmażając. Do cebuli zasmażonej z konfiturą wlewamy 4 łyżki sosu sojowego i mieszamy przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy wodę, pulpę z pomidorów i skórkę z cytryny. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Po zagotowaniu dodajemy pozostałą konfiturę i dalej gotując, mieszamy.
MARYNUJEMY I PIECZEMY SKRZYDEŁKA
Skrzydełka przekładamy do garnka z gotowym sosem BBQ i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40-45 minut.
PODAJEMY SKRZYDEŁKA
Gotowe skrzydełka przekładamy na talerz i ozdabiamy połową cytryny pokrojoną na cztery części oraz porwanymi na kawałki gałązkami kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2484,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
828,2 kcal
Tłuszcz
45,9 g
Węglowodany
40,4 g
Błonnik
1,4 g
Białko
59,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierogi leniwe z orzechową okrasą
Słodkie leniwe pierogi, oblane orzechową okrasą na bazie orzechów laskowych! To przepis Pawła na idealny podwieczorek!

Ciasteczka brownie – wegańskie!
Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.

Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
Połączenie wyjątkowej, kremowej polenty z charakternym kozim serem oraz chrupkimi, pieczonymi warzywami to danie, które każdemu będzie smakować idealnie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kawałki sera koziego na roszponce z orzechami
Aromat sera koziego doskonale współgra z orzechami. Przygotuj wyśmienitą sałatkę na roszponce.

Greckie kotleciki nadziewane fetą
Kotlety mielone inaczej? A może tym razem po grecku? Wypróbuj przepis Karola na tradycyjne bifteki z serem feta podane z lekką i świeżą sałatką orzo!

Pasta z buraczka i rzodkiewek
Pasta z buraka z dodatkiem rzodkiewki, suszonych pomidorów i serka twarogowego na zawsze odmieni Twoje śniadania! Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rwany chlebek ziołowy
Rwany chleb z keksówki? To niecodzienny przepis na domowy chleb z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. Wypróbuj i zaserwuj na leniwe sobotnie śniadanie lub w czasie domówki ze znajomymi.

Puszyste dyniowe placuszki
Dyniowe placuszki przygotujesz szybko i w łatwy sposób. Ty i Twoje dzieci pokochacie tę chrupiącą przekąskę!

Kaszotto z warzyw korzeniowych
Porcja warzyw i pożywnej kaszy w wyjątkowo smacznym daniu! Wykorzystaj przepis Karola na kaszotto warzywne i przygotuj wartościowy, roślinny obiad z prostych składników!