Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjny obiad w wegetariańskiej odsłonie, czyli kalafior à la schabowy! Przygotuj go według wskazówek Karola i podaj ze skarbami lata: młodymi ziemniakami i pyszną sałatką z kiszonego kalafiora!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY KALAFIOR
Główkę kalafiora kroimy w plastry. Najmniejsze, wierzchnie plastry, od których odpadają różyczki, odkładamy do zakiszenia, a do przygotowania à la schabowych wykorzystujemy 2 największe plastry wykrojone ze środka główki kalafiora.
PARUJEMY KALAFIOR
Kalafior pokrojony w plastry parujemy w garnku pod przykryciem – na wkładzie do gotowania na parze lub w minimalnej ilości wody tak, by lekko zmiękł przed panierowaniem. Plastry kalafiora powinny pozostać al dente. Jeśli woda odparuje, dolewamy ją w trakcie parowania.
PANIERUJEMY KALAFIOR
Bułkę tartą i mąkę z ciecierzycy przesypujemy na dwa osobne talerze. Na trzecim talerzu rozmącamy jajko za pomocą widelca. Rozgrzewamy patelnię.
SMAŻYMY À LA SCHABOWE Z KALAFIORA
Na rozgrzanej wcześniej patelni rozgrzewamy olej. Kalafior w panierce smażymy z obu stron od razu po panierowaniu, aż się zarumieni.
PARUJEMY MŁODE ZIEMNIAKI
Wyszorowane i osuszone młode ziemniaki w skórkach parujemy pod przykryciem na wkładzie do gotowania na parze lub w minimalnej ilości wody, aż zmiękną.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Przekrojone na pół pomidorki koktajlowe łączymy w misce z dymką pokrojoną w krążki i ukiszonymi różyczkami kalafiora. Całość skrapiamy sokiem z kiszonej kapusty i olejem. Z wierzchu oprószamy posiekanym szczypiorem dymki, doprawiamy pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy porcję sałatki i usmażone à la schabowe z kalafiora. Ziemniaki przekładamy na deskę, delikatnie rozgniatamy i układamy obok pozostałych składników dania. Miąższ ziemniaków oprószamy solą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1079,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
539,5 kcal
Tłuszcz
22,7 g
Węglowodany
63,0 g
Błonnik
22,7 g
Białko
22,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
Jak smakuje połączenie jabłka i łososia? Przygotuj naszą wersję podpłomyków i przekonaj się sam!

Majonez tradycyjny domowy
Jak przygotować tradycyjny majonez? Podążaj za wskazówkami Karola Okrasy i zawsze miej w lodówce swój domowy majonez!

Brownie z ciecierzycy
Jeśli masz ochotę na lekkie, czekoladowe i pachnące brownie z nutą masła orzechowego, to ten przepis jest dla Ciebie! Sprawdź i przygotuj brownie z ciecierzycy, które będzie cieszyć swym smakiem każde podniebienie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
Tradycja spotyka się z nowoczesnością, a kuchnia polska z amerykańską! I tak powstaje burger z karpia według Okrasy!

Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
Szybka i łatwa w przygotowaniu bezglutenowa przekąska! Krakersy migdałowe podane razem z czekoladowym dipem z awokado!

Pikantny kebab z sosem jogurtowym
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Biała kiełbasa z kapustą pak choi w stylu azjatyckim
Wyjątkowy miks kuchni polskiej i azjatyckiej na jednym talerzu, czyli smażona biała kiełbasa z kapustą pak choi. To świetny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego menu!

Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
Ciasto bardzo efektowne i niezwykle smaczne? Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami! Pasuje o każdej porze dnia i roku. Przygotowuje się je niezwykle szybko, koniecznie je wypróbuj!

Kalafior w jogurtowym sosie curry
Aromatyczne danie inspirowane kuchnią w stylu indyjskim, czyli kalafior w sosie jogurtowym. Sprawdź, jak prosto można przygotować to pyszne danie w kremowym sosie.