Sernik wiedeński • przepis • składniki • przygotowanie
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MOCZYMY RODZYNKI
Do małej miseczki wlewamy wodę i wrzucamy do niej rodzynki. Czekamy, aż napęcznieją, a potem odcedzamy je.
UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Do miski dodajemy masło i cukier. Miksujemy na niskich obrotach na puszystą masę.
DODAJEMY ŻÓŁTKA I TWARÓG
Oddzielamy białka od żółtek (białka wbijamy do drugiej miski), a żółtka do kubka. Dodajemy powoli żółtka do maślanej masy, cały czas miksując. Dodajemy twaróg i dalej miksujemy.
DODAJEMY MĄKI I INNE SKŁADNIKI
Przesiewamy mąki do miski z masą twarogową. Miksujemy, a po chwili dodajemy cukier wanilinowy. Miksujemy. Dodajemy powoli rodzynki oraz skórkę pomarańczową i mieszamy szpatułką.
UBIJAMY BIAŁKA
W drugiej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ
Powoli przekładamy białka do masy twarogowej. Delikatnie mieszamy szpatułką.
PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY
Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej masę twarogową.
PIECZEMY SERNIK
Wkładamy tortownicę do piekarnika i pieczemy przez 65 minut.
STUDZIMY I OZDABIAMY SERNIK
Po upieczeniu otwieramy drzwi piekarnika i zostawiamy tak sernik na 15-20 minut, a potem przekładamy go na blat na kolejne 30 minut. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce przez 3-4 godziny, a potem ozdabiamy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3458,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
494 kcal
Tłuszcz
20,6 g
Węglowodany
55,7 g
Błonnik
0,3 g
Białko
22,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
Plastry mięsa w złocistej panierce z płatków owsianych. Oryginalny pomysł na klasyczny sznycel wiedeński. Doskonały!

Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
Wypróbuj przepis na naleśniki na słodko – z pysznym farszem morelowym i lodami waniliowymi.

Tort Sachera
Tort Sachera to klasyczny wiedeński deser, który zachwyca swoją intensywną czekoladową nutą i subtelnym nadzieniem z morelowej konfitury. Jego wyjątkowy smak, połączenie delikatnego biszkoptu i aksamitnej polewy, sprawia, że wiele osób podróżuje do Wiednia właśnie po to, aby go spróbować. Zrób z nami ten legendarny tort w domowych warunkach!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!

Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.

Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!

Bożonarodzeniowa babka piernikowa
Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!

Sałatka z kurczakiem teriyaki
Mnóstwo warzyw, wyjątkowy sos i kawałki kurczaka w chrupiącym cieście – to właśnie z tych składników powstaje sałatka z kurczakiem teriyaki. Przygotuj ją i ciesz się pysznym i sycącym daniem w stylu azjatyckim.