Sernik nowojorski • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowy i wyjątkowo lekki sernik nowojorski na chrupiącym spodzie to przepis na doskonałe ciasto, które nie zawiedzie Waszych wymagań kulinarnych! Zobaczcie sami, jak łatwo je przygotować i ile jest z tego radości.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY HERBATNIKI
Do misy miksującej termorobota MC Smart wkładamy herbatniki. Miksujemy je, używającprogramu: według własnych ustawień / czas: 1 minuta / obroty: 7.
DODAJEMY MASŁO ORZECHOWE I MIÓD
Następnie dodajemy masło orzechowe i miód. Wszystko to mieszamy w termorobocie, z wykorzystaniemprogramu: według własnych ustawień / czas: 45 sekund / obroty: 4. Misę urządzenia dokładnie myjemy.
PIECZEMY SPÓD SERNIKA
Przygotowaną masę na spód przekładamy formy o średnicy, ugniatamy i pieczemy w piekarniku przez około 4-5 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy spód z piekarnika i studzimy go.
DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI
Do misy robota dodajemy twaróg, stałą cześć mleczka kokosowego i erytrytol. Wszystko miksujemy, używającprogramu: według własnych ustawień / czas: 2 minuty / obroty: 7. Następnie, dodajemy odżywkę białkową, mąkę orkiszową i ekstrakt waniliowy i całość mieszamy, używającprogramu: według własnych ustawień / czas: 1 minuta / obroty: 4.
PIECZEMY SERNIK
Uzyskana masę na sernik przelewamy do formy. Formę wstawiamy do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą do połowy jej wysokości. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez pierwsze 15 minut (grzanie góra-dół), a przez kolejne 45 minut w temperaturze 160°C. Po tym czasie studzimy sernik przy uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy go do lodówki na 8 godzin.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ I PODAJEMY CIASTO
Do termorobota wlewamy miód i dodajemy masło orzechowe. Mieszamy te składniki wprogramie: według własnych ustawień / czas: 1 minuta 30 sekund / temperatura 50°C / obroty: 2. Polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika i rozprowadzamy. Podajemy gotowe ciasto.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3037,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
253,1 kcal
Tłuszcz
16,2 g
Węglowodany
20,1 g
Błonnik
1,5 g
Białko
13,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Napój radości
Przypominający w smaku likier jajeczny napój bezalkoholowy, który można podawać na gorąco, na zimno lub jako dodatek do kaw i deserów. Koniecznie sprawdźcie, jaki jest pyszny i ile przynosi radości!

Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
Jeśli istnieją idealne połączenia smaków, to z pewnością do nich należy! Aksamitny shake z truskawek i malin ukoronowany ubitą śmietanką to raj dla podniebienia. Spróbujesz?

Sałatka z białą fasolą
Biała fasola to pełne witamin i wartości odżywczych warzywo. Wystarczy odrobina dodatków, by stworzyć pyszną i lekką sałatkę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!

Makaron z łososiem i awokado
Szukasz pomysłu na proste i smaczne danie? Wypróbuj ten przepis! Makaron z rybą i awokado sprawdzi się w każdej sytuacji.

Zupa serowo-jarzynowa z klopsikami
Delikatny serowy krem na warzywnym bulionie. Mięsne klopsiki idealnie go uzupełniają.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!

Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!

Zupa kurkowa
Zupa kurkowa to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia letnich spacerów po lesie i zapach świeżo zebranych grzybów. Jej wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim kurkom, które nadają zupie delikatnego aromatu lasu. Ta zupa to prawdziwa gratka dla miłośników grzybów, idealnie sprawdzająca się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.