Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiący spód, warzywa i wędzony ser to podstawa aromatycznego quiche z papryczkami padrón. Opcja idealna dla fanów francuskich smaków!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO NA QUICHE
Mąkę przesiewamy do miski przez sito. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko i sól. Zagniatamy. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dolewamy odrobinę zimnej wody.
PIECZEMY PAPRYCZKI
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Papryczki przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i układamy skórą do dołu na dnie naczynia.
PIECZEMY SPÓD QUICHE
Formę do tarty smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek, nieco większy niż dno formy. Ciasto przekładamy do formy, dociskamy brzegi, a następnie nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy ziarnami grochu lub ceramicznymi kulkami.
PIECZEMY QUICHE
Upieczone papryczki przekładamy na upieczony spód. W misce ubijamy jajka ze śmietaną. Dodajemy sól, pieprz, bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2921,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
730,3 kcal
Tłuszcz
47,4 g
Węglowodany
48,3 g
Błonnik
28,0 g
Białko
28,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.

Tarta z warzywami i serem pleśniowym
Okrasa podpowiada, jak wykorzystać fioletową marchew i skorzonerę. Przygotujcie razem kolorową tartę! Nie tylko ładnie wygląda, ale i pysznie smakuje!

Mintaj z sosem bordelaise
Sos bordelaise to klasyka kuchni francuskiej. Tym razem podany w towarzystwie mintaja, świeżych ziół i szpinaku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą
Zupa brokułowa nabiera nowego charakteru dzięki słodkim gruszkom i gorgonzoli! Do tego chrupiące grzanki – i wyśmienite danie gotowe.

Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Soczysty łosoś z sosem z rukoli
Kasza, sos, gruszki i pieczona w niskiej temperaturze ryba to intrygujące, a zarazem zdrowe i lekkie połączenie smaków.

Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.