Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana • przepis • składniki • przygotowanie
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ,
folię spożywczą, blachę i papier do pieczenia.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180°C (termoobieg).
PRZYGOTOWANIE 3 ZĄBKI
czosnku siekamy drobno.
BAKŁAŻAN KROIMY WZDŁUŻ
w plastry o szerokości ok. 1 CM.
POKROJONY BAKŁAŻAN SOLIMY,
pieprzymy, posypujemy posiekanym czosnkiem (połową tego posiekanego) i zalewamy oliwą z oliwek (30 ml).
PLASTRY BAKŁAŻANA SMAŻYMY
na patelni grillowej.
POKROJONE W ĆWIARTKI
i pozbawione gniazd nasiennych papryki posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek (ok. 20 ML) I: posypujemy pozostałym posiekanym czosnkiem.
PAPRYKĘ KROIMY W
mniejsze części (każdą ćwiartkę na pół wzdłuż).
UGRILLOWANEGO Z OBU
stron bakłażana zdejmujemy z patelni, kładziemy na talerz, jeden na drugim i smażymy kolejne plastry.
CEBULE DYMKI (BIAŁĄ
część) kroimy na mniejsze kawałki (w poprzek w grube kawałki) i przekładamy do miseczki.
2 ZĄBKI CZOSNKU
kroimy w cienkie plastry. PRZEKŁADAMY DO: cebuli.
SZCZYPIOR DYMEK KROIMY
na kawałki o długości mniej więcej 3 cm. PRZEKŁADAMY DO: miski. PAPRYKĘ GRILLUJEMY Z: obu stron.
ZGRILLOWANE WARZYWA KROIMY
bakłażan na plasterki w poprzek (3-4 cm szerokości każdy).
PAPRYKĘ KROIMY W
nieregularne kawałki na skos.
DODAJEMY DO MISKI
razem z pokrojoną dymką, przekrojonymi na pół oliwkami i pomidorkami.
SER KRUSZYMY I
dodajemy do sałatki.
DOPRAWIAMY MIELONYM BIAŁYM
pieprzem, oliwą (10 ml) i sokiem z cytryny (do smaku).
DELIKATNIE MIESZAMY.
KILKA LISTKÓW MIĘTY
kroimy w cienkie paski, dodajemy do sałatki, na końcu dodajemy pokrojony szczypior.
DELIKATNIE MIESZAMY.
PLASTRY SCHABU DELIKATNIE
rozbijamy pod folią, doprawiamy solą i pieprzem.
JAJO ROZTRZEPUJEMY.
ROZKRUSZAMY PŁATKI
kukurydziane.
MIĘSO PANIERUJEMY W
mące i jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
oliwę z oliwek (ok.
20-30 ML) I
smażymy schab na patelni.
USMAŻONE KOTLETY SCHABOWE
przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 180°C na 1-2 min.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy sałatkę, obok sałatki kładziemy mięso.
DEKORUJEMY MIĘTĄ.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3225 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
537,5 kcal
Tłuszcz
31,9 g
Węglowodany
49,7 g
Błonnik
18,1 g
Białko
18,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z arbuzem i fetą
Tym razem Paweł przygotował prosty przepis bez pieczenia! Słodko-słona sałatka z arbuzem i serem feta to idealna propozycja na cieplejsze dni.

Kapsalon
Kapsalon to potrawa o egzotycznej nazwie, której powstanie zawdzięczamy Holendrom. Danie to nazywane jest również "niderlandzkim kebabem" i zdobywa coraz większą popularność także poza terenami Holandii. To połączenie soczystego mięsa, chrupiących frytek, sera i świeżych warzyw zachwyca swoją prostotą. Przygotuj wraz z nami tę niecodzienną potrawę i daj się porwać jej boskiemu smakowi!

Sałatka śledziowa z buraczkami i piernikiem
Co ma piernik do śledzia i buraka? Dzięki przepisowi Kingi te trzy składniki świetnie do siebie pasują! Przygotuj prostą, pyszną i zaskakującą w smaku sałatkę śledziową na świąteczny stół!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka tortowa na szpinakowym biszkopcie
Wyjątkowa forma podania sałatki, która świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Przygotuj ten zjawiskowy tort sałatkowy i zaskocz bliskich pyszną przekąską.

Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
Czasem najprostsze dania smakują najlepiej. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę pełną aromatów sałatkę

Hummus z bobu
Zielony, aksamitny i aromatyczny? To musi być hummus wg przepisu Kingi! Przygotuj go na śniadanie lub podaj na imprezie w formie smacznej przekąski!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bresaola z rukolą i ricottą
Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.

Wegański krem ziołowy
Świetnie sprawdzi się na kanapkach, w naleśnikach lub jako dip do słonych przekąsek! Wegański krem ziołowy jest tak prosty, pyszny i uniwersalny, że często będziesz do niego wracać.

Yaki-udon z warzywami
Dzięki przepisowi Kingi błyskawicznie przygotujesz wyjątkowe, smaczne, popularne w Japonii danie. Wypróbuj naszą propozycję i ciesz się aromatem powszechnym kuchni azjatyckiej.