Pascha • przepis • składniki • przygotowanie
Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MLEKO Z WANILIĄ
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i gotujemy z mlekiem. Następnie usuwamy laskę wanilii.
PRZYGOTOWUJEMY SER
Śmietanę mieszamy z jajkami i dodajemy do mleka. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 7-10 minut, aż mleko się zwarzy i powstaną grudki sera.
ODCISKAMY SER
Na misce umieszczamy sitko o drobnych oczkach i wykładamy je gazą. Do tak przygotowanego sitka wkładamy ser i czekamy ok. 15 minut, aż ser się odsączy. Następnie przykrywamy go gazą, aby nie wysechł, i odstawiamy na noc do lodówki.
UCIERAMY SKŁADNIKI PASCHY
Miękkie masło ucieramy przez kilka minut z cukrem, aż powstanie gładka, kremowa i puszysta masa. Stopniowo dodajemy do niej przygotowany wcześniej twaróg. Tak przygotowaną masę delikatnie łączymy z bakaliami.
PODAJEMY PASCHĘ
Następnie masę przekładamy do wyłożonego czystą gazą sitka o drobnych oczkach i przykrywamy ją od góry gazą, aby nie wyschła. Paschę chłodzimy przez noc w lodówce, ułożoną na misce, aby mogła swobodnie odciekać.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5074,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
634,3 kcal
Tłuszcz
41,2 g
Węglowodany
51,5 g
Błonnik
15 g
Białko
15 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
Parowane młode ziemniaczki w mundurkach, podane z wyjątkową okrasą z suszonych pomidorów, cebulki, rukoli i pistacji oraz z gzikiem to pomysł na przepyszny obiad, idealny na środek lata. Sprawdź, jak go przygotować!

Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami
Niech cały Twój dom wypełni zapach świeżo upieczonych drożdżówek. Z marcepanem i brzoskwiniami smakują doskonale.

Kolorowa sałatka w słoiku
Sałatkę w słoiku możesz zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Przygotuj ją z kaszą, warzywami i jogurtowo-miodowym dressingiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!

Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
Gulaszu w takiej formie jeszcze nie znacie! Zapiekany gulasz z warzyw korzeniowych z ekspresowymi bułeczkami domowej roboty to sycące i pełne smaków danie.

Wegański pad thai z tofu
Makaron ryżowy, tofu, warzywa, orzeszki ziemne i niesamowity, prosty sos. To propozycja łatwego i pysznego posiłku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
Wypróbuj niezwykły przepis Okrasy na tatar z łososia z sałatką z upieczonego buraka i sosem mango.

Domowe lody
Przygotowywanie domowych lodów to świetna zabawa dla całej rodziny! Owoce leśne, truskawki czy mleczko kokosowe – wybierz swój ulubiony smak!

Kotleciki z łososia
Sposób na oryginalny obiad z rybą w roli głównej: filet z łososia w formie pysznych małych kotlecików o delikatnym smaku.