Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki • przepis • składniki • przygotowanie
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, gruszką i granatem według pomysłu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY GRUSZKI
Dojrzałe gruszki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry o grubości 2-3 mm. Syrop klonowy oraz likier mieszamy i zalewamy nim gruszki. Pozostawiamy na ok. 50-60 minut.
ARBUZA KROIMY W KOSTKĘ
Dojrzałego arbuza kroimy w równą kostkę (ok. 1 x 1 cm). Owoc granatu myjemy, wyciągamy pestki i łączymy z arbuzem.Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 5-7 minut.
GRUSZKĘ W LIKIERZE UKŁADAMY NA TALERZU
Gdy gruszka nabierze smaku likieru i syropu klonowego, wyjmujemy plastry i układamy na talerzu w okrąg. Na gruszki wykładamy arbuza z granatem. Całość polewamy sosem pozostałym po namaczaniu gruszki. Na końcu posypujemy prażonymi orzechami.Wskazówka: Dla odważnych i ciekawych smaków – do sałatki dodaj ser feta!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2093,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
348,9 kcal
Tłuszcz
12,7 g
Węglowodany
57,9 g
Błonnik
3,5 g
Białko
3,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.

Jaglane à la bounty w słoiczku
Wielbiciele kokosowego smaku, prostych deserów i wegańskich przepisów znajdą tu coś dla siebie! Sprawdź, jak łatwo przygotować pyszne jaglane à la bounty w słoiczkach!

Makaron z kremowym kurczakiem
Podsmaż kurczaka, dodaj odrobinę śmietany, koperek i połącz całość ze swoim ulubionym makaronem. Pyszny obiad gotowy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Wybierz się w kulinarną podróż i przygotuj z nami pyszne pączki w stylu hiszpańskim z pomarańczowym lukrem.

Czekoladowe babeczki wielkanocne
Puszyste kakaowe ciasto, gęsty krem, orzechy i mnóstwo czekolady – przepis na idealne babeczki, które urzekają smakiem.

Mazurek miodowo-orzechowy
Mazurek to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków kojarzonych z Wielkanocą. Jednym z niezwykle aromatycznych wariantów tego wypieku jest mazurek miodowo-orzechowy, który łączy w sobie miodową słodycz z chrupkością orzechów. Jak przyrządzić pysznego mazurka? Poznaj nasz sposób na ten świąteczny wypiek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tortilla z jajkiem i bekonem
Świetny sposób na śniadanie lub szybką przekąskę – tortille z jajkiem sadzonym w pomidorach, boczkiem i ziołowym serkiem!

Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
Przygotuj pulled pork według przepisu Karola i wykorzystaj to wyjątkowe mięso do przygotowania dwóch pysznych potraw: faszerowanych batatów i kanapek w stylu amerykańskim!

Jabłka w cieście
Szybki pomysł na deser. Pokrój jabłka w plastry, zanurz w cieście, usmaż i udekoruj cukrem pudrem i konfiturą. Gotowe!