Czeskie ciasteczka "zlepianki • przepis • składniki • przygotowanie
Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE NA STOLNICĘ
przesiewamy mąkę i cukier puder.
ŻÓŁTKA JAJ ODDZIELAMY
od białek.
DO MĄKI DODAJEMY
masło, żółtka jaj, cukier wanilinowy i otartą skórkę z pomarańczy.
ZA POMOCĄ NOŻA
siekamy wszystkie składniki, następnie zagniatamy ciasto.
CIASTO OWIJAMY FOLIĄ
spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY
na grubość około 5 mm.
ZA POMOCĄ WYKROJNIKÓW
wycinamy z ciasta różne kształty (do pary).
W JEDNYM CIASTECZKU
z pary wycinamy dodatkowy wzór.
POWYCINANE CIASTKA UKŁADAMY
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
CIASTECZKA Z WYCIĘTYM
wzorem smarujemy rozmąconymi białkami jaj i posypujemy cukrem trzcinowym.
CIASTECZKA PIECZEMY OD
12 do 15 minut w temperaturze 180°C bez termoobiegu.
CUKIER TRZCINOWY, OWOCE
leśne, cukier żelujący oraz sok i otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy przekładamy do garnka, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania konsystencji konfitury.
UPIECZONE I WYSTUDZONE
ciasteczka sklejamy ze sobą za pomocą ciepłej konfitury.
ODSTAWIAMY DO
wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4979,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
249 kcal
Tłuszcz
9 g
Węglowodany
39,9 g
Błonnik
0,6 g
Białko
2,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rolada bezowa z musem truskawkowym
Najlepszy deser na lato! Puszysty owocowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę stanie się hitem Twojego domu!

Pasztet z krewetek i łososia
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.

Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
Wyjątkowa polędwica wołowa, czyli bresaola, podana z grillowaną gruszką i chrupiącymi dodatkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj ją i zaskocz bliskich połączeniem smaków, które charakteryzują to danie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem szparagowo-ogórkowy
Karol Okrasa podejmuje wegetariańskie wyzwanie! Zobacz, jak przygotować zupę krem ze szparagami i ogórkami kiszonymi, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy.

Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
Porcja zdrowia inspirowana kuchnią włoską. Świeże warzywa i kurczak to pomysł na szybkie, lekkie i smaczne danie.

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
Makaron zapieczony z serem zawsze pysznie smakuje, a z dodatkiem szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej po prostu palce lizać!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
Szybkie w wykonaniu danie na każdą okazję – łatwy makaron z porem i pesto z orzechów włoskich!

Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
Zrób szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę z kaszą, szparagami i szynką parmeńską!

Ziemniaki z 2 sosami
Danie inspirowane kuchnią kanaryjską w Kuchni Lidla – mocno osolone ziemniaczki razem z dwoma sosami – mojo rojo i mojo verde! Wypróbuj przepis!