Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY ORZESZKI PINII
Orzeszki pinii lekko prażymy na suchej patelni, następnie studzimy i grubo siekamy. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy drobno na tarce. Mieszamy ze śmietaną i orzeszkami pinii. Szczypiorek drobno kroimy, zostawiając ok. 12 długich liści. Chleb rozdrabniamy blenderem, dodajemy razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem do kwaśnej śmietany i mieszamy. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
ZWIJAMY ROLADKI
Pozostałe liście szczypiorku blanszujemy przez chwilę we wrzącej wodzie, aż staną się elastyczne, osączamy i dobrze osuszamy. Plasterki wędzonego łososia układamy obok siebie na desce. Na każdym umieszczamy trochę jabłka w kwaśnej śmietanie, a następnie łososia zwijamy w roladkę. Owijamy liśćmi szczypiorku. Do momentu podania przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1210,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
201,8 kcal
Tłuszcz
14 g
Węglowodany
12,7 g
Błonnik
11,8 g
Białko
11,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.

Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.

Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
Śmietanowy sos z dodatkiem szpinaku i sera gorgonzola świetnie komponuje się ze schabem. Sprawdź, jak smakuje to doskonałe połączenie – wykorzystaj przepis Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
Aromatyczna zapiekanka z białą kiełbasą i sosem musztardowo-piwnym to danie, które odmieni niejedną Wielkanoc. Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak proste jest przygotowanie efektownego obiadu!

Zupa z cukinii z kurkami
Doskonałe połączenie cukinii i kurek! Przygotuj doskonałą zupę, którą wykonasz w kilka chwil!

Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym
Polędwiczki przygotowane w niebanalny sposób - w pikanym sosie, z orzechami i miodem. Zachwycisz swoich gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z selerem naciowym i żurawiną
Szukasz pomysłu na pyszną sałatkę, która połączy w sobie świeżość, delikatne mięso i odrobinę słodyczy? Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną w sosie jogurtowym to idealne rozwiązanie! Jej lekka, a zarazem sycąca forma z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zrób ją razem z nami!

Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego
Kruche, owsiane ciasto, które upieczesz i pokruszysz na nieregularne kawałki, to świetna baza do eleganckich, sylwestrowych przekąsek. Sprawdź, jak smakują!

Sałatka z kiełkami fasoli
Sałatka z kiełkami fasoli - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!