Ratatouille z serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Na dnie patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i zioła i smażymy przez ok. 1 minutę.
GOTUJEMY SOS
Do podsmażonych składników dodajemy paprykę i pomidory z puszki. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10-15 minut na małym ogniu. Sos doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie go blendujemy.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Wszystkie pozostałe warzywa dokładnie myjemy i kroimy w dość cienkie talarki. Ser kroimy w plastry.
UKŁADAMY SKŁADNIKI I PIECZEMY RATATOUILLE
Sos przekładamy na dno patelni lub naczynia. Pokrojone w talarki warzywa układamy od krawędzi do środka, naprzemiennie. Pomiędzy plastry warzyw wkładamy ser. Całość oprószamy dodatkowo odrobiną ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Danie pieczemy przez ok. 30 minut, aż warzywa się zarumienią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
749,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
150 kcal
Tłuszcz
3,8 g
Węglowodany
27,6 g
Błonnik
9,5 g
Białko
5,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Omlet z makaronem
Jak smakuje omlet ze smażonym makaronem? Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam!

Quiche z pieczarkami i kurczakiem
Przygotuj quiche z warzywami, kurczakiem i serem! To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny!

Kanapka paryżanka
Delikatny rogalik, twaróg, odrobina konfitury i listki mięty – pyszny pomysł na francuskie śniadanie w pięć minut!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!

Hiszpańska zupa z soczewicy
Rozgrzewająca, sycąca i w hiszpańskim stylu! Zupa z soczewicy z dodatkiem kiełbasy chorizo to świetne danie na obiad w pierwsze chłodne dni roku.

Wegańskie ciasteczka imbirowe
Są wegańskie, imbirowe i przypominają renifery! Ciasteczka Kingi na pewno zasmakują wszystkim, nie tylko najmłodszym fanom mikołajkowych słodkości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Naleśniki na śniadanie? Spróbuj ich w nowej formie – pieczonej! Zachwycą Cię puszystością i delikatnością!

Odwrócone ciasto pomarańczowe
Niezwykle pomarańczowe, odwrócone ciasto nasączane syropem. To pyszne ciasto pięknie prezentuje się na talerzu, a w dodatku jest proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbuj!

Sałatka colesław z czerwonej kapusty
Surówka coleslaw przygotowana z czerwonej kapusty to przyjemna odmiana. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, wrapów lub burgerów.