Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie
Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką: puszyste, miękkie i idealnie słodkie. Dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz je bez dużego nakładu pracy i w świetnym tempie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Do pojemnika miksującego dodajemy mleko, drożdże, cukier i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Gotowy zaczyn zostawiamy w przykrytym pojemniku miksującym na ok. 10 minut, aby zaczął pracować.
WYRABIAMY CIASTO
Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy, korzystając z programuugniatanie / miękkie ciasto / czas 4 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Do czystego pojemnika miksującego dodajemy wszystkie składniki kruszonki i wyrabiamy ją, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5. Gotową kruszonkę przekładamy do miski i do momentu pieczenia ciasta przechowujemy w lodówce.
PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W ciasto uderzamy pięścią i przekładamy je na blachę tak, aby pokrywało cały jej spód. Na cieście układamy połówki śliwek bez pestek. Blachę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na ok. 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
PIECZEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto obficie posypujemy kruszonką i pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4139,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
258,7 kcal
Tłuszcz
8,8 g
Węglowodany
40 g
Błonnik
0,6 g
Białko
5,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cynamonki – przepis na cinnamon rolls kawowe
Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!

Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.

Sałatka ze szpinaku z trzema serami
Sałatka ze szpinaku z gorącym, pieczonym serem camembert, a także serem stilton i cheddar. Smak serów przełamuje w niej słodkawe jabłko i lekko kwaśny domowy winegret.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tatar wołowy w omlecie sojowym
Tatar z jajkiem? Oczywiście! Ale w zupełnie nowy sposób! Spróbuj połączenia siekanego, tatara wołowego z omletem sojowym.

Crookie, czyli croissant z ciasteczkiem
Wyjątkowa słodka hybryda croissanta z ciasteczkiem, czyli crookie! Sprawdź, jak smakuje ten powstały we Francji przysmak przygotowany z przepisu Pawła Małeckiego.

Pasta pistacjowa z białą czekoladą
Przepyszna pasta pistacjowa, którą można przygotować z dwóch składników w 15 minut! Koniecznie wypróbuj ją na świeżym pieczywie lub jako dodatek do deserów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka jak śliwka w pasztet
Śliwka to idealny dodatek do pasztetu, a razem stworzą wspaniałe wypełnienie smakowitej kanapki. Spróbuj!

Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym
Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj makaron z sosem serowym i brokułami, doprawiony aromatycznym sokiem z limonki!

Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.