Przepis na włoską babkę Panettone • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowa babka inspirowana kuchnią włoską, która potrzebuje wielu godzin, aby wyrosnąć, a następnie wystygnąć. Spróbuj przygotować ten niezwykle puszysty przysmak pełen bakalii!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Do zaczynu dodajemy jajko, żółtka, rum, cukier i mąkę. Ciasto zagniatamy, aż nabierze konsystencji przypominającej kruszonkę.
WYRABIAMY CIASTO
Do zagniecionego ciasta dodajemy stopniowo miękkie masło. Po dodaniu całego masła ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
WYRABIANIE CIASTA WŁAŚCIWEGO
W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki poza masłem i ciastem startowym. Tak przygotowaną masę dodajemy do wyrośniętego ciasta startowego i zagniatamy. Gdy oba ciasta się połączą, zaczynamy stopniowo dodawać miękkie masło. Kiedy połączymy ciasto z masłem, należy zacząć je wyrabiać, co może potrwać dość długo. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i nie może się kleić.
FORMOWANIE CIASTA
Rodzynki, owoce żurawiny i kandyzowaną skórkę pomarańczową zalewamy rumem.
WYRASTANIE CIASTA
Obie foremki do panettone dokładnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy, aż ciasto potroi swoją objętość. Ostatnie wyrastanie ciasta trwa bardzo długo i w temperaturze pokojowej może zająć ok. 8 godzin, musimy je wtedy bacznie obserwować, aby nie dopuścić do przerośnięcia.
PIECZENIE PANETTONE
Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Kratkę do piekarnika umieszczamy na najniższym możliwym poziomie, aby panettone mogło swobodnie rosnąć. Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C. Po tym czasie sprawdzamy za pomocą patyczka, czy panettone się upiekło. Jeśli patyczek będzie suchy, wyjmujemy ciasto z pieca.
STUDZENIE PANETTONE
W podstawę ciast wbijamy z dwóch stron długie patyczki do szaszłyków. Następnie ciasta wieszamy do góry nogami, opierając je o brzegi głębokich garnków. Jest to zdecydowanie najbardziej skomplikowana część wykonania tego wyjątkowego ciasta, dzięki której panettone uzyskuje niezwykłą puszystość. Ciasto to musi stygnąć w takiej pozycji minimum 10 godzin.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4348,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
271,8 kcal
Tłuszcz
11,4 g
Węglowodany
35,5 g
Błonnik
0,5 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tiramisu pistacjowe z truskawkami
Tiramisu z soczystymi truskawkami i kremem z pistacji i białej czekolady to elegancki deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jak go przygotować!

Wegańska pasta à la makrela
Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.

Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Burger z fasoli z kremem z mango
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!

Gofry bananowe z polewą czekoladową
Gofry możesz urozmaicać na wiele sposobów! Zobacz, jak przygotować te z bananem, polewą czekoladową i bitą śmietaną.

Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska kiełbasa z grilla
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt także coś wegańskiego! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kiełbaski, które będą smakować każdemu!

Tatarskie manty z twarogiem i malinami
Tajemnice kuchni tatarskiej? Odkryj jedną z nich i przygotuj doskonałe manty tatarskie z twarogiem i sosem malinowym! Jeśli raz spróbujesz, na pewno będziesz do nich wracać!

Babka z niespodzianką
Niezwykle urocza babka pokryta marcepanem i słodkimi dekoracjami, która skrywa w swoim wnętrzu niespodziankę! Skuś się na jej przygotowanie i niech w Wielkanoc zaskoczy nie tylko najmłodszych.