Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI PRZYGOTOWANIE
Polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na kawałki o szerokosci plastra boczku.
MARYNUJEMY JE W
niewielkiej ilości soli, pieprzu oraz w posiekanym tymianku (3 gałązki).
KAŻDY KAWAŁEK POLĘDWICZKI
owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką tak, by powstały małe steki.
POLĘDWICZKI SMAŻYMY NA
patelni z niewielką ilością oleju z każdej strony na złoty kolor. WYSMAŻONE POLĘDWICZKI ZDEJMUJEMY: z patelni.
GRZYBY ROZMRAŻAMY I
kroimy na grube kawałki.
NA PATELNIĘ, NA
której smażyliśmy mięso, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz kawałki grzybów.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI DELIKATNIE
szklimy z dodatkiem masła. NASTĘPNIE DODAJEMY WHISKY: oraz wino.
GOTUJEMY, AŻ WINO
zredukuje swoją objetość o połowę.
DO ZREDUKOWANEGO SOSU
dodajemy słodką śmietankę i sos sojowy.
DOPRAWIAMY NIEWIELKA ILOŚCIA
soli, białego pieprzu oraz 3 posiekanymi gałązkami tymianku.
NA GOTOWYM SOSIE
układamy polędwiczki i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 MINUT.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z ugotowaną kaszą jęczmienną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3771,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
942,8 kcal
Tłuszcz
36,2 g
Węglowodany
69,1 g
Błonnik
64,4 g
Białko
64,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffiny marchewkowe
Korzenne przyprawy, marchew i pomarańcze – te muffinki to doskonały jesienny deser!

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
Wariacja na temat klasycznego purée. Dodatek chrzanu i czosnku nadaje mu wyrazisty smak i intensywny aromat.

Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
Lekka zupa koperkowa ze smaczną wkładką – klopsikami z mięsa drobiowego – zasmakuje całej rodzinie. Niech Twoja kuchnia wypełni się zapachami lata!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.

Risotto in bianco
Minimalna ilość składników i perfekcyjne wydobycie z nich wszystkich aromatów i smaków? Takie właśnie jest risotto in bianco. Wypróbuj ten przepis i daj się zaskoczyć doskonałej kulinarnej przygodzie w stylu włoskim!

Wegańskie makiełki
Makiełki z makaronem fusilloni i masą makową gotowaną na napoju kokosowym, czyli idealny pomysł na wegański deser, który przygotujesz na Wigilię! Sprawdź, jak prosto przygotować to danie pełne bakalii, migdałów i orzechów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cooler z sorbetem i melonem
Słodki smak melona i orzeźwienie płynące z sorbetu z mango – wszystko zaklęte w pysznym wakacyjnym drinku!

Wiosenny dżem truskawkowy
Naleśniki, gofry, słodkie kanapki… słoiczek domowego dżemu zawsze warto mieć pod ręką, by podać bliskim coś pysznego. Przygotuj go z truskawek i ciesz się smakiem lata przez cały rok!

Orzechowe ciasteczka z ciecierzycy
Pyszne, lekko wilgotne w środku ciasteczka z ciecierzycy, które dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz naprawdę szybko. Skuś się na słodkie z dodatkową porcją białka!