Pizza capriciosa • przepis • składniki • przygotowanie
Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
TWORZYMY ZACZYN
Do małej miseczki dodaj cukier i rozpuść go w ciepłej wodzie, a potem dodaj drożdże i wymieszaj wszystko dokładnie. Poczekaj, aż drożdże zaczną pracować i powstanie zaczyn.
MIESZAMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI
W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę (280 g) z solą, a potem dodaj oliwę oraz zaczyn z miseczki. Całość wymieszaj.
WYRABIAMY CIASTO
Podsyp blat mąką, a następnie wyłóż na niego wymieszane ciasto i zacznij wyrabiać. Zagniataj ciasto do środka przez ok. 7-8 minut. Po upływie tego czasu powinno zacząć robić się elastyczne.
WKŁADAMY CIASTO DO MISKI
Miskę wysmaruj oliwą, a następnie umieść w niej ciasto i przykryj ściereczką.
ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Pozostaw ciasto w miseczce na ok. 1,5 godziny, aby wyrosło.
ROZKŁADAMY CIASTO NA BLASZCE
Wyciągnij ciasto z miseczki, a potem delikatnie je rozwałkuj na blacie i przełóż na blachę, tak aby pokryła całą jej powierzchnię. Ciasto ponownie przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Pieczarki umyj, a następnie pokrój w plastry. Karczochy pokrój w na mniejsze kawałki. Mozzarellę pokrój w plastry.
UKŁADAMY SKŁADNIKI NA CIEŚCIE.
Ciasto wysmaruj passatą, a następnie połóż na niej kawałki mozzarelli, potem oliwki, karczochy, pieczarki i szynkę.
WKŁADAMY PIZZĘ DO PIECA
Włóż pizzę do piekarnika i piecz przez 20 do 25 minut, aż ciasto lekko wyrośnie i stanie się rumiane. Po wypieczeniu pozwól jej chwile wystygnąć, pokrój i przełóż na talerze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2188,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
547,2 kcal
Tłuszcz
19,8 g
Węglowodany
63,8 g
Błonnik
3,7 g
Białko
24,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Niezwykle prosta oraz smakowita przekąska pełna orzechów, pestek dyni i czekolady. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!

Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!

Focaccia – klasyczny przepis
Focaccia to rodzaj pulchnego, włoskiego chleba o charakterystycznym smaku i chrupiącej skórce. Ten wypiek zyskał międzynarodową sławę z uwagi na swoją prostotę, łatwość przygotowania oraz smak. W jaki sposób przyrządzić tę kulinarną perłę Włoch? Poznaj przepis na klasyczną focaccię, którą bez problemu przygotujesz w domowym piekarniku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
Wyśmienite ciasto na lato z lekkim, puszystym ciastem i aksamitnym kremem śmietankowym z dodatkiem soczystych borówek!

Ciasto kogel-mogel
Lubisz kogel-mogel? Teraz możesz odtworzyć smak tego prostego deseru, przygotowując dwuwarstwowe ciasto na spodzie z herbatników. Zrób je i podziel się z bliskimi wspomnieniami z dzieciństwa!

Wielkanocna baba drożdżowa
Piotr Kucharski wie, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe. A z niego najlepiej przygotować wielkanocną babę z cytrusowym lukrem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
Szybkie do przygotowania kanapeczki według przepisu Kingi w iście francuskim stylu! Ich przygotowanie zajmie Ci chwilkę, a ich smak wpiszesz na stałe do swojego menu!

Pita pizza
Szybka pizza, którą możesz zjeść w szkole lub w pracy! Wypróbuj przepis na pitę pizzę i skomponuj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami. To prosty i pyszny pomysł na oryginalny lunchbox!

Migdałowe ciasto Santiago
Pyszne, bezglutenowe ciasto na cześć św. Jakuba, które nie zawiera dodatku cukru. Jego migdałowy smak z delikatnymi nutami cynamonu i cytryny sprawia, że jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty.