Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką • przepis • składniki • przygotowanie
Jak gotować metodą sous-vide? Prosty przepis Karola na delikatną pierś kurczaka podaną z maślaną marchewką pozwoli Ci odkryć nowy sposób na przygotowanie wartościowego i smacznego obiadu dla całej rodziny!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PAKUJEMY PRÓŻNIOWO PIERŚ KURCZAKA
Folię do żywności zgrzewamy za pomocą pakowarki próżniowej tak, by stworzyć dwie osobne kieszonki. W foliowych kieszonkach umieszczamy piersi kurczaka, masło i świeży tymianek.
GOTUJEMY PIERSI KURCZAKA
Za pomocą cyrkulatora do gotowania metodą sous-vide podgrzewamy wodę w dużym garnku. Woda powinna osiągnąć temperaturę 62°C.
GOTUJEMY MARCHEW
Folię do żywności zgrzewamy za pomocą pakowarki próżniowej tak, by stworzyć jedną, obszerną kieszonkę. Marchew obieramy, myjemy i łączymy w foliowej kieszonce z masłem i tymiankiem.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Liście mięty łączymy w wysokim naczyniu z octem balsamicznym, sosem worcestershire, miodem i oliwą z oliwek. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity sos.
PRZESMAŻAMY UGOTOWANĄ PIERŚ KURCZAKA
Piersi wyjmujemy z garnka. WAŻNE! Jeśli nie mamy zamiaru podawać mięsa od razu po ugotowaniu metodą sous-vide i chcemy przechować je do następnego dnia, hartujemy je w wodzie z kostkami lodu.
PODAJEMY DANIE
Ugotowaną marchew wyjmujemy z worka, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Przesmażoną pierś kurczaka kroimy w grube plastry i układamy na talerzu razem z pokrojoną marchewką. Opcjonalnie: doprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy sosem miętowym. Dekorujemy z wierzchu świeżym tymiankiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2075,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
518,9 kcal
Tłuszcz
38,3 g
Węglowodany
21,0 g
Błonnik
23,1 g
Białko
23,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaszotto z młodą kapustą
Szukasz pomysłu na wykorzystanie kaszy pęczak? Wypróbuj prosty przepis Karola na kaszotto z młodą kapustą i aromatycznymi przyprawami.

Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
Potrawy z grilla także mogą być bardzo wyrafinowane. Dowód? Roladki z faszerowanego indyka.

Kaczka z żurawiną
Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.

Schab pieczony w rękawie
Jeśli szukasz przepisu na soczyste, aromatyczne mięso, schab pieczony w rękawie to idealna propozycja dla Ciebie. Dzięki pieczeniu w rękawie schab zachowuje swoją naturalną wilgotność, a przyprawy doskonale się wchłaniają, nadając mu wyrazisty smak i aromat. Poznaj nasz przepis na schab pieczony w rękawie!

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
Wrapy, które sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad w pracy i szybką przekąskę? Przygotuj te z łososiem, jajkiem i rzeżuchą!

Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
Przepyszna zapiekanka z bakłażanów, która podbije serce Twoje i Twoich gości! Spróbuj połączenia bakłażanów, mozzarelli i parmezanu. Gwarantujemy, że ten przepis trafi na listę Twoich ulubionych!

Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!