Pieguski • przepis • składniki • przygotowanie
Pieguski to jedne z najpopularniejszych ciasteczek, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Charakteryzują się chrupiącą konsystencją i czekoladowymi „piegami”. Ciastka rozpływają się w ustach i z wyglądu łudząco przypominają amerykańskie chocolate chip cookies. Przygotowanie piegusków w domu jest nie tylko proste, ale także daje mnóstwo radości i satysfakcji.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY MASŁO I CUKIER
Wsypujemy do miski cukier i dodajemy masło, a potem wszystko ucieramy.
DODAJEMY JAJKA
Do utartego cukru z masłem dodajemy jajka. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i delikatnie zagniatamy ciasto.
DODAJEMY DROPSY
Do masy wsypujemy dropsy i ugniatamy ciasto tak, by wtłoczyć w nie czekoladę jak najbardziej równomiernie.
ZAWIJAMY CIASTO W FOLIĘ
Formujemy kulę z ciasta, a następnie owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
FORMUJEMY CIASTKA
Wyciągamy ciasto z lodówki i folii, dzielimy na 20 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy, formując okrągłe ciasteczka.
PIECZEMY CIASTECZKA
Układamy papier na blasze, a potem przenosimy na nią ciastka, pozostawiają odstępy pomiędzy nimi. Pieczemy ok. 14 minut. Po upieczeniu zostawiamy je w piecu z uchylonymi drzwiczkami do przestygnięcia i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3805,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
190,3 kcal
Tłuszcz
10,1 g
Węglowodany
21,5 g
Błonnik
0,5 g
Białko
2,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Skrzydełka z piekarnika w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
Prawdziwie amerykańskie i prawdziwie chrupiące – to muszą być buffalo wings! Przygotujesz je niezwykle szybko. To doskonałe danie na obiad lub na wieczór ze znajomymi!

Biscuits and gravy — południowoamerykańskie danie śniadaniowe
Biscuits and gravy to klasycznie danie kuchni południowoamerykańskiej, które zachwyca swoją prostotą i nietypowym połączeniem smaków. Delikatne, maślane bułeczki podawane z kremowym sosem na bazie mleka i aromatycznej kiełbasy tworzą niecodzienną kompozycję. Odkryj z nami smaki amerykańskiego Południa!

Burger z łososia
Burger z łososia podany w owsianym pieczywie fińskim, z dodatkiem aromatycznego sosu chrzanowego i sałatki z ogórka. To świetny przepis na odrobinę lżejszą wersję domowego fast foodu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pstrąg pieczony z ziemniakami
Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.

Zupa krem z rukoli i kalafiora
Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.

Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
Zachwyć najbliższych, przygotowując okrągłe cukinie. Faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami smakują wyśmienicie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
Szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska nie tylko dla fanów suszonych owoców, ale również dla prawdziwych łasuchów.

Mus truskawkowy
Prawdziwy raj dla fanów truskawek! Przygotuj ten orzeźwiający mus, gdy masz ochotę na coś naprawdę smacznego i prostego!

Koreczki z boczkiem
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu przekąska uratuje każdą sytuację, w której goście zjawiają się bez zapowiedzi. Koreczki z boczkiem według przepisu DG polecają się na imprezy!