Paella z karkówką • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj paelli w nowym wydaniu – z karkówką i chrupiącymi warzywami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY KARKÓWKĘ
Na patelnię wlewamy olej. Karkówkę kroimy w grubszą kostkę, doprawiamy solą i podsmażamy na patelni. Dodajemy suszone grzyby. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili.
DUSIMY DANIE NA WOLNYM OGNIU
Do mięsa dodajemy ryż i mieszamy. Doprawiamy szafranem i całość zalewamy winem. Następnie dodajemy kurkumę, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Blanszujemy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy do nich kilka listków bazylii i skórkę z cytryny. Gdy ryż wchłonie całą wodę, zdejmujemy paellę z ognia. Dodajemy podsmażone warzywa, listki bazylii i grubo posiekaną natkę pietruszki. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1957,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
489,4 kcal
Tłuszcz
9,6 g
Węglowodany
64,6 g
Błonnik
30,7 g
Białko
30,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony pstrąg z sosem maślanym
Delikatny, pieczony pstrąg podany z aromatycznym sosem maślanym z dodatkiem papryki, czosnku, skórki z cytryny i świeżej natki pietruszki. Skuś się na to wyjątkowe danie, które zachwyca podaniem i smakiem.

Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!

Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
Taki prezent ucieszy obdarowaną osobę potrójnie: jest estetyczny, zrobiony przez Ciebie i rozgrzewa w najchłodniejsze zimowe dni. Podziel się z bliskimi jadalnym podarunkiem: gorącą czekoladą w słoiczku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
Rozkoszuj się królewskim smakiem wyśmienitej pasty z bakłażanem, która objawi Ci mistyczne krainy i świat zaginionych regaliów. Poczuj moc przygody, tajemnicy i ponadczasowej opowieści!

Jabłka grójeckie pod jaglaną kruszonką
Paweł Małecki przygotował deser idealny na walentynki! Jabłka pod kruszonką z dodatkiem płatków jaglanych i orzechów włoskich zachwycą każdego!

Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Warzywna terrina
Cudowna propozycja na każdą okazję. Moc kolorów i smaków warzyw. Prosta w przygotowaniu, jednak najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim
Wypróbuj przepis na szaszłyki w soczystej owocowej odsłonie oraz idealnie dobraną do nich sałatkę.

Domowa pasta tahini
Pasta tahini, czyli masło sezamowe, to podstawa kuchni Wschodu – składnik humusów, dipów i świetny dodatek do wrapów. Przygotuj jej domową wersję, wykorzystując przepis Karola Okrasy.