Owocowy Pie • przepis • składniki • przygotowanie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
FARSZ OWOCOWY W
garnku rozpuszczamy masło.
DODAJEMY MIÓD I
cukier trzcinowy.
KIEDY MASŁO CAŁKOWICIE
rozpuści się i połączy z cukrem i miodem, do garnka wrzucamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone w plastry, wyfiletowane pomarańcze i brzoskwinie pokrojone.
OWOCE PRAŻYMY DO
momentu, kiedy odparuje z nich sok i zrobią się nieco miękkie.
PO WYŁĄCZENIU OGNIA,
owoce doprawiamy cynamonem.
NASTĘPNIE DODAJEMY DO
nich pokruszone biszkopty, w razie konieczności dodajemy cukru do smaku.
FARSZ OWOCOWY ODSTAWIAMY
do przestygnięcia.
KRUCHE CIASTO NA
stolnicę przesiewamy mąkę.
DO MĄKI DODAJEMY
masło pokrojone na mniejsze kawałki, na które przesiewamy cukier puder oraz żółtka.
ZA POMOCĄ NOŻA
dokładnie siekamy wszystkie składniki, następnie zagniatamy ciasto.
KIEDY SKŁADNIKI POŁĄCZĄ
się w jednolitą masę, dzielimy ją na dwie równe części, które owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.
JEDNĄ CZĘŚĆ SCHŁODZONEGO
ciasta na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość około 5 mm (staramy się nadać ciastu okrągły kształt).
CIASTEM WYKŁADAMY FORMĘ
o Ø26 cm, posmarowaną masłem i oprószoną startym przez sito biszkoptem.
CIASTO W FORMIE
nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, brzegi ciasta powinny wystawać poza formę.
NASTĘPNIE NA CIASTO
wykładamy farsz owocowy i przykrywamy drugą częścią tak samo rozwałkowanego ciasta.
BRZEGI GÓRNEJ I
dolnej części ciasta sklejamy palcami.
WIERZCH CIASTA SMARUJEMY
białkiem oraz delikatnie posypujemy cukrem trzcinowym.
NA ŚRODKU CIASTA
wycinamy małą dziurkę, na wierzchu ciasta robimy kilka otworów za pomocą noża.
CIASTO WSTAWIAMY DO
piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C (termoobieg) mniej więcej na 10-12 minut, następnie ciasto pieczemy przez 15 min.
W TEMPERATURZE 190°C
(termoobieg).
CIASTO PO UPIECZENIU
odstawiamy do przestygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5144 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
514,4 kcal
Tłuszcz
24,6 g
Węglowodany
67,6 g
Błonnik
8,3 g
Białko
8,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!

Meatloaf — pieczeń rzymska, ale po amerykańsku
Chcesz poznać jedno z najbardziej lubianych amerykańskich dań? Spróbuj meatloaf, czyli pieczeni rzymskiej przygotowanej w nieco odmienny sposób, bo z dodatkiem ketchupu. Zaintrygowany? Sprawdź nasz przepis!

Sloppy Joe — amerykańska kanapka z mięsem mielonym
Czy marzysz o soczystej, sycącej kanapce, która rozpływa się w ustach? Sloppy Joe to klasyczna amerykańska kanapka z mielonym mięsem, zanurzona w aromatycznym sosie pomidorowym. Sprawdź, jak zrobić tę bajecznie pyszną kanapkę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska kiełbasa z grilla
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt także coś wegańskiego! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kiełbaski, które będą smakować każdemu!

Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!

Babeczki leśny mech
Wyjątkowe babeczki inspirowane znanym ciastem leśny mech! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła i zadbaj o kolorowy, słodki dodatek, który świetnie sprawdzi się chociażby na wielkanocnym stole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.

Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
Wypróbuj przepis na pyszną przekąskę z zielonych szparagów z jajkiem - szybkie, lekkie i łatwe danie.

Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
Aromatyczny sos z dodatkiem pomidorów, czerwonego wina, fasolki i słonego sera feta. Z dodatkiem mięsnych klopsików doskonale smakuje z pieczywem!