Owoce pod chrupiącą kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie
Owoce pod kruszonką to jednocześnie łatwy w przygotowaniu, jak i pyszny deser! Doskonały na leniwe popołudnie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OCZYSZCZAMY OWOCE
Owoce myjemy i osuszamy. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, kroimy w cząstki. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w cząstki. Na patelni roztapiamy masło z cukrem. Wsypujemy owoce i prażymy przez 2-3 minuty (owoce nie mogą puścić soku!). Uprażone owoce możemy posypać cynamonem.
ZAGNIATAMY KRUSZONKĘ
Do miski przekładamy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier, płatki jaglane i owsiane oraz opcjonalnie cynamon. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do pozostałych składników. Całość zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
PIECZEMY OWOCE
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy owoce i posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 20-25 minut. Owoce pod kruszonką podajemy na ciepło. Podajemy z sosem malinowym i lodami waniliowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3133,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
522,3 kcal
Tłuszcz
29,8 g
Węglowodany
56,6 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami
Czy łosoś dobrze sprawdzi się w połączeniu z porami, miodem i pistacjami? Nie musisz sobie wyobrażać, sprawdź!

Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
Jeśli lubisz jajka, musisz spróbować ich w tej formie! Zapiekane w mięsie mielonym i podane z sosem tatarskim smakują wyśmienicie.

Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
Oryginalny pomysł połączenia pysznego chleba orkiszowego z aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem sera ricotta.

Wegańska kiełbasa z grilla
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt także coś wegańskiego! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kiełbaski, które będą smakować każdemu!

Gofry bananowe z polewą czekoladową
Gofry możesz urozmaicać na wiele sposobów! Zobacz, jak przygotować te z bananem, polewą czekoladową i bitą śmietaną.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!

Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem
Niezwykle aromatyczne i delikatne pieczone filety z łososia w domowej przyprawie cajun, podane z pomidorowym ryżem. To wyjątkowa, lekko ostra potrawa, którą przygotujesz w mniej niż pół godziny!

Babeczki marmurkowe z czekoladą
Klasyczna babka marmurkowa w formie… babeczek? Czemu nie! Koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis na babeczki, które staną się ozdobą każdego wielkanocnego stołu.