Ostra zupa z rybą i ryżem • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonałe połączenie kolendry, imbiru, trawy cytrynowej w zupie rybnej z ryżem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebule dymki kroimy w krążki. Listki kolendry obrywamy, łodygi zachowujemy. Trawę cytrynową kroimy na duże kawałki. Imbir obieramy, kroimy w plasterki i wkładamy z łodygami kolendry i trawą cytrynową do jednorazowego filtra do herbaty.
GOTUJEMY ZUPĘ
Bulion zagotowujemy z dymkami i przyprawami w filtrze do herbaty i gotujemy przez 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki, sambal oelek i sosem sojowym. Dodajemy rybę i grzyby. Gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Zupę doprawiamy do smaku, filtr z przyprawami wyjmujemy.
ZUPĘ PODAJEMY Z RYŻEM I KOLENDRĄ
Ugotowany ryż przekładamy do misek. Zalewamy zupą i posypujemy listkami kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1040 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
260 kcal
Tłuszcz
1,4 g
Węglowodany
39,3 g
Błonnik
23,1 g
Białko
23,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wołowina po tajsku - pad kra pao
Wołowina po tajsku, znana jako pad kra pao, to niezwykle aromatyczne i sycące danie, które łączy w sobie smak soczystej wołowiny, świeżych warzyw oraz intensywnych przypraw. To klasyczne tajskie danie jest idealne dla miłośników kuchni azjatyckiej i może być serwowane zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje.

Indyjski kurczak chili
Aromaty trawy cytrynowej, kolendry i imbiru. Spróbuj tego idealnego kurczaka!

Kaczka w sosie śliwkowym
Harmonijne połączenie wielu smaków, czyli kaczka po azjatycku! Jest ostro, słono, kwaśno i słodko. Po prostu pysznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasta jajeczna z awokado
Świeża, wiosenna, bogata w warzywa i tradycyjna – taka jest pasta kanapkowa, którą przygotujesz według przepisu Karola, nie tylko na wielkanocne śniadanie!

Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Rozgrzewająca propozycja dla miłośników kremowych zup: łagodny smak serka topionego połączony z chrupiącymi grzankami.

Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
Saltimbocca to danie, które możesz przygotować również z rybą. Do tego pyszne dodatki w postaci aksamitnej polenty i chrupiącej cukinii.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!

Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
Pachnące i złociste mięso drobiowe z grilla. Smakuje doskonale z warzywami pieczonymi na ruszcie i sosami jogurtowymi.

Zupa serowo-cebulowa
Zioła, białe wino i serek topiony to sposób Karola na doskonałą zupę cebulową!