Makaron z sosem grzybowym à la boloński • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykłe połączenie sosu grzybowego z inspirowanym kuchnią włoską sosem bolońskim. To wyjątkowe danie zaskoczy i zachwyci całą rodzinę, zwłaszcza dzięki dodatkowi aromatycznej rolady ustrzyckiej.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Czosnek bardzo drobno siekamy. Czerwoną cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Marchew ścieramy na grubych oczkach, następnie delikatnie siekamy, aby kawałki były odrobinę mniejsze. Seler naciowy kroimy w bardzo drobną kostkę.
SMAŻYMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i masło. Następnie na patelnię dodajemy warzywa, połowę tymianku i pieprz. Całość podsmażamy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Doprawiamy solą do smaku.
ŚCIERAMY I KROIMY GRZYBY
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i delikatnie siekamy na mniejsze kawałki. Boczniaki bardzo drobno siekamy.
DUSIMY GRZYBY Z WARZYWAMI
Do podsmażonych warzyw dodajemy grzyby, odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie doprawiamy warzywa tymiankiem i papryką.
GOTUJEMY SOS
Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory pelati, wodę, soczewicę i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy 1 łyżką sosu sojowego i gotujemy ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje.
DOPRAWIAMY I PODAJEMY MAKARON
Kiedy sos będzie gęsty, dodajemy kolejną łyżkę sosu sojowego, odrobinę cukru i soli. Następnie do sosu dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz. Tak podany makaron ozdabiamy kawałkami rolady ustrzyckiej i kilkoma listkami natki pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2605,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
651,3 kcal
Tłuszcz
21,8 g
Węglowodany
89,4 g
Błonnik
25,7 g
Białko
25,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.

Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!

Gnocchi własnej roboty
Domowe gnocchi to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zobacz, jak przygotować go w niecałe 30 minut, i zaskocz rodzinę pysznymi ziemniaczanymi kluseczkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kompot jabłkowy
Jabłka, pigwa i odrobina słodyczy – to składniki na łatwy i pyszny kompot z jabłek!

Pasta z makreli z chrzanem, ogórkiem i szczypiorkiem
Pyszna przekąska na zimno, idealna nie tylko do pieczywa: wędzona makrela połączona z aromatycznym chrzanem i ogórkiem.

Kanapka z jajecznicą - egg drop sandwich
Wypełniona delikatną i puszystą jajecznicą kanapka, która zdobyła niezwykłą popularność w ostatnich miesiącach. Spróbuj tego pysznego śniadania z dodatkiem awokado, szpinaku i szynki z indyka i ciesz się wyjątkowym smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Masło żurawinowo-marcepanowe
Słodki dodatek do naleśników i gofrów? Masło z żurawiną i marcepanem sprawdzi się doskonale.

Kalarepa faszerowana grochem
Kalarepa faszerowana grochem, szpinakiem, fetą i innymi aromatycznymi dodatkami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.