Kalafior słodko-kwaśny • przepis • składniki • przygotowanie
Kalafior? Tym razem mu się upiecze! Wypróbuj przepis Darii na pieczony kalafior z sosem słodko-kwaśnym!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY KALAFIOR
Kalafior dzielimy na różyczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem i oprószamy mąką. Pieczemy 40 minut w temperaturze 220°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek przeciskamy przez praskę do rondelka. Dodajemy resztę składników sosu (poza mąką), mieszamy i podgrzewamy, aż zgęstnieje.
PODAJEMY KALAFIOR Z SOSEM
Gotowy sos przelewamy do miseczek. Posypujemy z wierzchu drobno posiekaną szalotką i miętą. Podajemy z upieczonym kalafiorem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
897,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
224,4 kcal
Tłuszcz
7,8 g
Węglowodany
35,5 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Naleśniki ze szpinakiem i serem
Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!

Miniserniczki bez laktozy
Przez żołądek do serca z walentynkowym przepisem Kingi na serniczki bez laktozy! Wypróbuj łatwy w przygotowaniu przepis!

Pieczone szaszłyki z ziemniaczkami, karkówką i papryką
Pieczone szaszłyki z pewnością przywołają najlepsze letnie wspomnienia. Sprawdź, jak szybko i prosto można je przygotować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona ryba po grecku
Zobacz, jak łatwo przygotować rybę po grecku w odsłonie odchudzonej. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno.

Falafel w chlebie pita
Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!

Mule
Szukasz pysznego sposobu na mule? Wypróbuj nasz przepis! Połączenie delikatnych małży z aromatycznym sosem na bazie białego wina i soczystych pomidorów sprawia, że ten przepis jest pełen wyrazistych smaków i śródziemnomorskiego klimatu. Poznaj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Świąteczne risotto
Przygotuj risotto dla całej rodziny! Z indykiem, jabłkiem i duża porcją świeżego tymianku!

Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!

Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
Szukasz pomysłu na zupę? Sięgnij po przepis Kingi na rozgrzewający krem z kalafiora z wyjątkowym dodatkiem – masłem orzechowym.