Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Skosztuj nóg gęsi wolno duszonych w ciemnym piwie, podanych z pieczoną kapustą!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
OBSMAŻAMY UDA
Uda myjemy, osuszamy. Od strony mięsa doprawiamy solą i białym pieprzem. Układamy uda na patelni od strony skóry i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ
Białą kapustę kroimy w grubą kostkę i sparzamy przez około 10-30 sekund we wrzątku. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy odrobinę oliwy lub oleju rzepakowego, wykładamy kapustę i obtaczamy ją w oliwie. Chili siekamy i posypujemy nim kapustę. Następnie obsypujemy ją świeżym, siekanym tymiankiem. Doprawiamy miodem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 5-7 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6662,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
832,8 kcal
Tłuszcz
69,3 g
Węglowodany
23,4 g
Błonnik
27 g
Białko
27 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
Crumble to mieszanka owoców zapieczoną pod chrupiącą kruszonką. W tym przepisie dodatkowo wzbogacona ziołowo-cytrynowym cukrem.

Chleb żytni na zakwasie
Chcesz, by zapach domowego pieczywa wypełnił Twoją kuchnię? Sięgnij po przepis Karola i upiecz żytni chleb na zakwasie Pawła!

Faszerowana kalarepa
Kalarepa to nie tylko świetna przekąska na surowo. Faszerowana ryżem i warzywami to idealny przepis na letni obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!

Dżem z włoskich śliwek
Śliwkowa słodycz według receptury Anny Muchy. Wypróbuj przepis na pyszny dżem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Eton mess – przepis na angielski deser
Eton mess – to jeden z tych najbardziej znanych, brytyjskich deserów, który raczy smakoszy swoją delikatnością i harmonijnymi smakami. W tym uroczym, ale niezwykle kuszącym deserze znajdziesz zaledwie kilka składników – soczyste truskawki, bitą śmietanę i kruchą bezę, które razem tworzą prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Odkryj nasz przepis na Eton mess!

Bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska, która otula zmysły przyjemnym zapachem czosnku i świeżo upieczonego pieczywa. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, o ile posiada się dobry przepis. Chcesz upiec pyszne, pachnące bułeczki czosnkowe? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na ten rodzaj pieczywa. Nie czekaj i zrób je z nami!

Kruche pierniczki
Pachnące świętami, delikatne i niezwykle kruche pierniczki, które idealnie sprawdzą się w każde Boże Narodzenie. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak świetnie smakują.