Mus jagodowy z sosem jeżynowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny, lekki i niezwykle owocowy deser! Koniecznie spróbuj musu jagodowego Pawła!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MUS
Jagody i cukier puder wsypujemy do miski. Miksujemy, dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Żelatynę namaczamy w 40 ml zimnej wody. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Do żelatyny dodajemy odrobinę musu w celu wyrównania temperatury. Następnie żelatynę łączymy z jagodami. Śmietankę ubijamy za pomocą miksera. Jagody z rozpuszczoną żelatyną łączymy z ubitą śmietanką. Napełniamy kieliszki lub szklanki i odstawiamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS JEŻYNOWY
Na patelnię wsypujemy cukier i jeżyny, dodajemy sok z cytryny, na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy kilkanaście minut na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż sok trochę odparuje i uzyskamy konsystencję sosu, a owoce się nie rozpadną. Gotowy sos odstawiamy do wystygnięcia.
POLEWAMY MUS SOSEM
Zestalony w kieliszkach mus polewamy wystudzonym sosem. Możemy udekorować świeżymi owocami – malinami, jeżynami, truskawkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1602,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
200,3 kcal
Tłuszcz
7,8 g
Węglowodany
32,6 g
Błonnik
2 g
Białko
2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
Spróbuj kofty, czyli klopsików jagnięco-wołowych! Przyprawione kminem rzymskim, podane z dipem z sera koziego z nutą świeżej mięty!

Muffiny omletowe
Omlety w formie… muffinów? Dokładnie tak! W nowym przepisie Kingi znajdziesz właśnie pomysł na śniadanie w zupełnie nowej odsłonie. Koniecznie wypróbuj!

Lamingtony
Lamingtony to klasyczny australijski deser, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Te pyszne kostki z biszkoptu, obtoczone w czekoladowej polewie i obsypane wiórkami kokosowymi, stanowią doskonałą przekąskę. Przygotowanie lamingtonów wcale nie jest trudne i nie wymaga wielu składników, co czyni je świetnym pomysłem na bardziej budżetowy deser. Jak je zrobić? Poznajcie nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka ziemniaczana z boczkiem
Najlepiej smakuje ze śmietaną i szczypiorkiem! Tradycyjna babka ziemniaczana z boczkiem według przepisu Karola to proste wielkanocne danie dla całej rodziny.

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z topinamburu z sałatką
Sycąca zupa krem z topinamburu z podgrzybkami – doskonała opcja na każdą porę roku! Wypróbuj przepis Karola Okrasy!

Zupa brokułowo-szpinakowa z gomasio
Pyszna zupa brokułowo-szpinakowa z przyprawami i dodatkami inspirowanymi kuchnią azjatycką. To pyszne połączenie smaków, które dzięki dodatkowi gomasio, czyli soli sezamowej, zaskoczy i zachwyci.

Złoty sernik z kiwi
Szybki i uda się każdemu! Złoty sernik z kiwi zachwyca chrupiącym, korzennym spodem i delikatną masą na bazie mascarpone. Spróbuj, a przepis zostanie z Tobą na dłużej!