Mus gruszkowy z nutą pomarańczy • przepis • składniki • przygotowanie
Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 32
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE GRUSZKI OBIERAMY,
kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych.
PRZEKŁADAMY DO GARNKA
i zalewamy wodą.
GOTUJEMY NA MAŁYM
ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż owoce będą miękkie.
ODLEWAMY NADMIAR
wody.
GRUSZKI PRZECIERAMY PRZEZ
sito i przekładamy z powrotem do garnka.
Z POMARAŃCZY ŚCIERAMY
skórkę i wyciskamy sok.
SKÓRKĘ I SOK
dodajemy do gruszek.
WSYPUJEMY CUKIER,
mieszamy.
GOTUJEMY NA ŚREDNIM
ogniu przez około 15 minut.
GOTOWY MUS PRZEKŁADAMY
do wyparzonych słoiczków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2917,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
91,2 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
23,8 g
Błonnik
2 g
Białko
0,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tosty z kremem piankowym i orzechowym
Dla fanów kanapek na słodko – krem à la marshmallows! Najlepiej smakuje na tostach razem z kremem czekoladowym i bananami!

Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.

Klopsiki z sosem borówkowym
Spróbuj delikatnych klopsików z mięsa wieprzowego z dodatkiem kaszy i wędzonego sera, podanych z sosem borówkowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!

Sałatka bawarska z kapusty
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!

Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
Chrupiąca kromka na raz z mnóstwem dodatków to idealna sylwestrowa przekąska! Przygotuj chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami, by zaspokoić mały głód gości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Prosta paella z kurczakiem
Pyszny ryż z dodatkiem mięsa drobiowego to tradycyjne danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Koniecznie spróbuj!

Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.

Szarlotka z bezą
Masz ochotę na aromatyczną szarlotkę z delikatną, chrupiącą bezą na wierzchu? Nasz przepis z pewnością Ci się spodoba! Połączenie słodkich jabłek, kruchego ciasta i puszystej bezy, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zrób to pyszne ciasto wraz z nami!