Minipączki dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Proste, puszyste i niewymagające wyrastania. Takie są minipączki dyniowe. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak wspaniale smakują te słodkie smakołyki idealne na sezon dyniowy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA MINIPĄCZKI
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy do nich jogurt grecki, oliwę i purée z dyni. Całość mieszamy i na koniec zagniatamy, aż powstanie jednolite i zwarte ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 14 równych części i formujemy z nich kuleczki. Jajko bełtamy w miseczce.
SMAŻYMY MINIPĄCZKI
Minipączki układamy we frytkownicy beztłuszczowej i smarujemy jajkiem. Następnie smażymy je przez ok. 15 minut w temperaturze 160°C. Gotowe minipączki studzimy.
OBTACZAMY MINIPĄCZKI W POSYPCE
Masło roztapiamy, a cukier mieszamy z cynamonem. Każdego wystudzonego minipączka najpierw zanurzamy w maśle, a następnie obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1553,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
222 kcal
Tłuszcz
6,2 g
Węglowodany
35,1 g
Błonnik
0,2 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona feta z warzywami
Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.

Wytrawne pączki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem
W tłusty czwartek marzy Ci się coś bardziej wytrawnego? Przygotuj pączki bez drożdży wg tego przepisu i przekonaj się, że ten przysmak wcale nie musi być słodki.

Ubijana feta z salsą z ogórka
Szybki do przygotowania i łatwy przepis Kingi na ubijaną fetę, którą uzupełnia doskonały aromat salsy z ogórka – to idealna przekąska na każdą okazję. Spróbujcie i sami oceńcie, czy się nie mylimy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowane ciabatty
Smakowite i sycące kanapki na ciepło, podane z pomidorowo-paprykową pastą oraz delikatnym mięsem mielonym z indyka.

Pieczona makrela w chlebku pita
Masz ochotę na wyjątkową przekąskę w adriatyckim stylu? Pieczona makrela na chlebku pita z ajwarem, zielonym ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi sprawdzi się idealnie.

Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które wprost zachwyca bogactwem smaków oraz niecodziennych aromatów. To danie idealne dla miłośników egzotycznych smaków oraz tych, którzy kochają wyraziste przyprawy. Przygotowanie kurczaka po tajsku jest stosunkowo proste. Poznaj nasz przepis i wyrusz w kulinarną podróż do serca Tajlandii!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.

Czekolada mleczna z orzechami laskowymi i biała czekolada z karmelizowanymi migdałami i pistacjami
Odmień klasyczną białą i mleczną czekoladę, wzbogacając ją o chrupiące orzechy. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką
Jak gotować metodą sous-vide? Prosty przepis Karola na delikatną pierś kurczaka podaną z maślaną marchewką pozwoli Ci odkryć nowy sposób na przygotowanie wartościowego i smacznego obiadu dla całej rodziny!