Mini burgery • przepis • składniki • przygotowanie
Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.

Czas przygotowania
155 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Do miseczki wkrusz drożdże, a następnie zalej je letnim mlekiem (ok. 60 ml). Po chwili dodaj także cukier oraz łyżeczkę mąki. Całość zamieszaj, a następnie odstaw na bok do wyrośnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do dużej miski dodaj mąkę, jajko, pozostałe mleko, sól oraz masło. Po chwili dodaj także drożdże i całość dokładnie wymieszaj. A potem zacznij je zagniatać.
ZAGNIATAMY CIASTO
Przenieś delikatnie zagniecione ciasto na blat podsypany mąką (wystarczy łyżka mąki). Ciasto wyrabiaj do momentu, w którym stanie się sprężyste i przestanie być klejące. Powinno to zająć maksymalnie 5 minut. Przenieś je z powrotem do miski, a potem przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
FORMUJEMY BUŁECZKI
Podziel gotowe ciasto na 8 części, a następnie uformuj z nich lekko spłaszczone kulki. Każdą bułeczkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
PIECZEMY BUŁECZKI
Mini bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie upiecz w piekarniku. Czas pieczenia powinien wynosić ok. 25 minut.
FORMUJEMY BURGERY
Mięso mielone wymieszaj z solą oraz pieprzem, jajkiem oraz bułką tartą. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, a następnie dodaj do mięsnej masy. Całość dokładnie wymieszaj, a potem uformuj z niej płaskie kotleciki o średnicy równej średnicy bułek.
SMAŻYMY BURGERY
Każdy mięsny kotlet usmaż na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju do wybranego stopnia wysmażenia. Odłóż na bok i przejdź do przygotowywania reszty składników.
KROIMY SKŁADNIKI
Pomidory umyj, a następnie wraz z ogórkami pokrój w plastry. Sałatę podziel na mniejsze kawałki. Plastry sera przekrój na pół.
WYCIĄGAMY BUŁECZKI Z PIECA
Wyciągnij bułeczki z pieca i pozwól im wystygnąć. Nie wyłączaj piekarnika.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W małej miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt i ketchup. Dodaj wszystkie przyprawy i ponownie wszystko wymieszaj.
SKŁADAMY BURGERY
Każdą wystudzoną bułkę przekrój na pół, a następnie posmaruj ją sosem. Na jednej części ułóż ser, potem kotleta oraz resztę składników. Polej sosem i zamknij bułkę od góry. W każdego burgera wbij patyczek i przełóż na blaszkę do pieczenia i wsuń do pieca na dosłownie 2 minuty, aby ser mógł się roztopić. Tak przygotowane burgery przełóż na talerz i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2337,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
584,3 kcal
Tłuszcz
28,2 g
Węglowodany
55 g
Błonnik
1,2 g
Białko
26,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

3 sposoby na kalafior
Co pysznego da się wyczarować z kalafiora? Wykorzystaj aż 3 pomysły Kingi i przygotuj zupę krem, ziołowe tabbouleh lub skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ!

Sos hamburgerowy
Sos hamburgerowy to obowiązkowy element każdego dobrego burgera, który podkreśla smak mięsa i nadaje całości wyjątkowego charakteru. Taki sos doskonale pasuje także do frytek czy kanapek. Przygotuj domowy sos hamburgerowy wraz z nami!

Kawa z lodami i bitą śmietaną
Nie tylko Amerykanie uwielbiają kawę z lodami. Wypróbuj nasz sposób na ten orzeźwiający i imponująco wyglądający deser.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chleb brioche z musem figowym
Klasyka francuskich wypieków – drożdżowy chlebek brioche podany z musem figowym. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami to niezwykle kusząca propozycja, która łączy w sobie kremową delikatność z intensywnym owocowym smakiem. Ta klasyczna kompozycja rewelacyjnie sprawdza się w ciepłe dni, ale nie tylko! W jaki sposób przyrządzić sernik bez pieczenia ze świeżymi truskawkami? Poznaj nasz sposób na ten prosty i smaczny deser!

Szynka wieprzowa z szynkowaru
Wykorzystaj mięso z szynki wieprzowej, by przygotować pyszną domową szynkę! Z przepisem Karola i szynkowarem to wyjątkowo proste!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.

Ciasto herbaciane
Pulchny biszkopt przełożony musem na bazie śmietany, czekolady i naparu z herbaty. Jego oryginalny smak urzeka każdego!