Lunchbox z serowymi proziakami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny domowy lunchbox z regionalnym akcentem – proziakami serowymi. To pełnowartościowy posiłek dla każdego członka rodziny. Koniecznie sprawdź, jak prosto go przyrządzić!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną. Do suchych składników dodajemy tarty ser grana padano i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, wodę i ponownie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
WYRABIAMY CIASTO
Ciasto z miski przekładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy do uzyskania puszystego i sprężystego ciasta, które można formować. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką, aby lepiej się wyrabiało i nie kleiło do rąk.
WAŁKUJEMY CIASTO I WYKRAWAMY PLACUSZKI
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinamy okrągłe placuszki.
SMAŻYMY PROZIAKI
Gotowe placuszki delikatnie przekładamy na rozgrzaną patelnię i zmniejszamy ogień do minimum. Proziaki przewracamy na drugą stronę dopiero wtedy, gdy urosną i podwoją swoją objętość. Po pierwszym przewróceniu placuszki obracamy co jakiś czas tak, aby miały szansę się mocno ogrzać, jednocześnie uważamy, aby się nie spaliły.
PODAJEMY
Usmażone i przestudzone proziaki wkładamy do pudełka i podajemy z pastą z czerwonej fasoli i pistacji.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2118,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2118,7 kcal
Tłuszcz
89,1 g
Węglowodany
255,1 g
Błonnik
37,5 g
Białko
91,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bombki z piernika
Jeśli święta, to o zapachu i smaku piernika! Przygotuj te wyjątkowe bombki piernikowe wcześniej, aby wprowadzić do domu świąteczny nastrój!

Galette z morelami i rozmarynem
Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.

Pascha
Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mątwa w białym winie
Szybki i prosty sposób na oryginalne danie z owocami morza: mątwy przyrządzone z wytrawnym winem, oliwkami i pietruszką.

Najlepsza sałatka z tortellini
Małe, delikatne pierożki z nadzieniem, czyli tortellini to doskonały dodatek do sałatki. Świeże

Domowe lody
Przygotowywanie domowych lodów to świetna zabawa dla całej rodziny! Owoce leśne, truskawki czy mleczko kokosowe – wybierz swój ulubiony smak!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Nocna owsianka ze skyrem i truskawkami
Śniadanie, które przygotujesz w 10 minut, włożysz do lodówki na całą noc i kolejnego dnia będziesz cieszyć się pożywnym pierwszym posiłkiem!

Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!
Ta zapiekanka połączy smak legendarnej kiełbasy krakowskiej z klimatem pachnącej ziołami Prowansji.

Kanapka z serem brie i konfiturą z cebuli
Kanapka na ciepło w iście francuskim stylu, czyli z serem brie, konfiturą z cebuli i gruszką. Przygotuj ją i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.