Łosoś w orientalnej marynacie • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj smacznego łososia w orientalnej marynacie – ostrym imbirem, słodkim miodem i słonym sosem sojowym!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
W DUŻYM NACZYNIU
łączymy sos sojowy, oliwę, miód i musztardę.
CYTRYNĘ SPARZAMY, SKÓRKĘ
z połowy ocieramy, wyciskamy sok z połowy, imbir ścieramy – dodajemy do pozostałych składników.
DZWONKA ŁOSOSIA MYJEMY,
osuszamy, wkładamy do naczynia z marynatą, obtaczamy i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
DZWONKA ZAWIJAMY W
folię aluminiową z odrobiną marynaty.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.
PODAJEMY Z GOTOWANYMI,
młodymi ziemniakami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1871,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
467,9 kcal
Tłuszcz
33,7 g
Węglowodany
6,6 g
Błonnik
34,8 g
Białko
34,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort sushi
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.

Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
Idealny zestaw na obiad, który trafi do twoich ulubionych dań! Wypróbuj koniecznie ten przepis!

Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Oryginalne połączenie wyrazistego aromatu wędzonego mięsa i orzeźwiającego smaku orientalnej marynaty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
Dwuwarstwowe pucharki pełne delikatnego czekoladowego musu i konfitury to idealny deser na imprezę sylwestrową. Przygotujesz je, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła!

Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
Grillowane bakłażany i boczniaki łączą się w przepysznej sałatce według przepisu Karola! Podaj ją z lekkim dressingiem z jogurtu koziego lub z wędzonym kozim twarogiem!

Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
Jaki jest sposób Karola Okrasy na pyszny obiad, który zasmakuje także dzieciom? Chrupiące pieczone warzywa z ziołowym pesto!

Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
Doskonałe połączenie indyka faszerowanego serem z sosem z owoców leśnych - wypróbuj!

Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku
Smaki w stylu meksykańskim, które pokochają nie tylko weganie, czyli smażony ryż z kalafiora z mnóstwem warzyw, przypraw i ziół – oto pomysł Kingi na sycący roślinny obiad z charakterem!