Lemoniada z różowego grejpfruta z kardamonem • przepis • składniki • przygotowanie
Wyrazisty smak cytrusów i aromat kardamonu – przygotuj lemoniadę, która chłodzi nawet w najgorętsze dni!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Kardamon rozcieramy w moździerzu. Zagotowujemy z cukrem i 200 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty, a następnie studzimy. Przelewamy przez sitko.
WYCISKAMY SOK Z CYTRUSÓW
3 grejpfruty i limonki wyciskamy, następnie łączymy z syropem. Trawę cytrynową oczyszczamy i kroimy na duże kawałki, dodajemy do lemoniady. Lemoniadę wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny.
ROZLEWAMY LEMONIADĘ DO SZKLANEK
Pozostałego grejpfruta obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do szklanek wraz z kostkami lodu i listkami bazylii. Trawę cytrynową wyjmujemy z lemoniady. Lemoniadę rozlewamy do szklanek i zalewamy schłodzoną wodą mineralną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1156 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
289 kcal
Tłuszcz
0,4 g
Węglowodany
74,8 g
Błonnik
2 g
Białko
2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wołowina po tajsku - pad kra pao
Wołowina po tajsku, znana jako pad kra pao, to niezwykle aromatyczne i sycące danie, które łączy w sobie smak soczystej wołowiny, świeżych warzyw oraz intensywnych przypraw. To klasyczne tajskie danie jest idealne dla miłośników kuchni azjatyckiej i może być serwowane zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje.

Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
Nie bój się urozmaicania klasyki. Spróbuj crème brûlée w zupełnie nowym wydaniu – z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem!

Zupa Tom Yum
Zupa Tom Yum to klasyczne danie kuchni tajskiej, które słynie z wyrazistego, pikantno-kwaśnego smaku. Jest to aromatyczna zupa, której w oryginale głównymi składnikami są trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kaffir oraz chili. Tom Yum często serwuje się z krewetkami lub kurczakiem. Poznajcie nasz przepis na zupę Tom Yum, której smak pozwala przenieść się do serca Tajlandii!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałata ze śmietaną
Sałata masłowa ze śmietaną to klasyczny dodatek do obiadu, który wzbogaca jego smak i dodaje mu świeżości. Ta prosta i smaczna sałatka często towarzyszy nam w sezonie letnim, gdyż genialnie komponuje się z wszelkimi nowalijkami i typowo letnimi, lekkimi potrawami. W jaki sposób połączyć ze sobą te dwa składniki i jak je doprawić? Poznaj nasz sposób na sałatę ze śmietaną!

Dal z czerwonej soczewicy
Dal z czerwonej soczewicy, czyli szybki, wegański i pełen smaku obiad. Zainspiruj się kuchnią indyjską i przygotuj to pyszne danie!

Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem
Owoce z majonezem? Tak! Spróbuj smażonych w cieście owoców liczi, a przekonasz się jak dobrze się ze sobą komponują.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Młoda kapusta z salsą z pomidorów
Odkryj na nowo wyjątkowy smak sezonowej, młodej kapusty z salsą z pomidorów i przygotuj ją według przepisu Karola Okrasy – w domowej kuchni lub na grillu!

Racuchy na jogurcie
Lekkie, jogurtowe placuszki bez laktozy – świetnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania!

Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
Carpaccio możesz przygotować także z pieczarek i boczniaków. W połączeniu ze śliwkami i boczkiem będzie wyjątkową przekąską!