Lasagne z bakłażanem i cukinią • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na wyjątkowe lasagne – z cukinią, bakłażanem i pysznym mięsem mielonym!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę wraz z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano oraz szczyptą cukru. Całość mieszamy. W razie potrzeby – raz jeszcze doprawiamy. Gdy mięso jest przysmażone, dodajemy pomidory z puszki, mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy chwilę. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewamy mleko. Mieszamy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
GRILLUJEMY PLASTRY CUKINII I BAKŁAŻANA
Cukinie i bakłażana myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Każdy plaster smarujemy niewielką ilością oliwy i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Grillowane plastry odkładamy na bok.
UKŁADAMY WARSTWY LASAGNE
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy plastrami grillowanego bakłażana (w jednej warstwie), wylewamy część beszamelu, rozkładamy farsz mięsny. Plastry cukinii układamy, zostawiając środek pusty. Do środka nalewamy beszamel i posypujemy odrobiną oregano.Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200-210°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2262,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
565,6 kcal
Tłuszcz
38,3 g
Węglowodany
27,9 g
Błonnik
31,1 g
Białko
31,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pistacjowy sernik baskijski
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!

Groszkowe pęczotto z ubijaną fetą
Aromatyczny kuzyn risotto, czyli pęczotto, to świetny pomysł na obiad. Przekonaj się, jak smakuje z groszkiem, szpinakiem i ubijaną fetą.

Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Sos barbecue - przepis na domowy sos
Sos barbecue to doskonały dodatek do dań z grilla, mięs i kanapek. Przygotuj go w wersji domowej, wykorzystując sekretny składnik i przepis Karola Okrasy!

Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś z salsą z tamarillo i mango
Grillowany łosoś w owocowej salsie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wykorzystaj przepis Darii na specjalną okazję!

Bagietka z pieczoną piersią kurczaka
Smaczna kanapka, którą możesz zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy czy na piknik – bagietka z pieczoną piersią kurczaka!

Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
Wytrawny wypiek z ciasta francuskiego idealny na przyjęcia. Pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i wyglądem.