Kurczak w winie • przepis • składniki • przygotowanie
Coq au vin to nic innego jak aromatyczny kurczak, skąpany w sosie z dodatkiem wina i ziół. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY WARZYWA
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 6-8 części. Pieczarki oczyszczamy i w zależności od wielkości kroimy na pół lub ćwiartki. Szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki. Plastry boczku kroimy w poprzek na pół i smażymy w garnku na 2 łyżkach gorącego oleju. Wyjmujemy. Grzyby i szalotki podsmażamy przez 3-4 minuty na tym samym tłuszczu, dodatkowo dodając 1-2 łyżki oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i wyjmujemy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do tego samego garnka przekładamy kawałki kurczaka i resztę oleju. Kurczaka podsmażamy z każdej strony przez 10 minut, od czasu do czasu obracając. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i krótko podsmażamy. Mięso zalewamy winem i bulionem, doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i tymiankiem. Zagotowujemy. Dodajemy przesmażone pieczarki, szalotki, boczek. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 45 minut. Doprawiamy odrobiną octu. Podajemy z chrupiącą bagietką i mieszanką sałat.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4925,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1231,3 kcal
Tłuszcz
89,3 g
Węglowodany
16,5 g
Błonnik
70,8 g
Białko
70,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Croissant z pesto i francuskim serem
Delikatny i chrupiący croissant podany z aromatycznym czerwonym pesto i francuskim serem pleśniowym to wspaniały pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu mogą być pyszne posiłki!

Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
Nie ma to jak dobry bowl! Z kaszą orkiszową, tofu i warzywami będzie smakować naprawdę wyśmienicie! To idealne, nieskomplikowane danie, które sprawdzi się na obiad lub kolację.

Fasola z makrelą
Przystawka pełna różnorodnych smaków i tekstur, czyli fasola z makrelą z przepisu Karola, doskonale pasuje do chrupiących snacków z ciasta francuskiego. Sprawdź to połączenie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z białą fasolą
Biała fasola to pełne witamin i wartości odżywczych warzywo. Wystarczy odrobina dodatków, by stworzyć pyszną i lekką sałatkę.

Ciasto cukiniowo-makowe
Oryginalne ciasto z cukinią, makiem i kremem śmietankowym. Łatwe w przygotowaniu i smaczne – wypróbuj!

Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
Pieczony kurczak w zupełnie nowej odsłonie – wypełniony farszem z kabanosów oraz chleba żytniego i pachnący rozmarynem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

CIASTO MILIONERA
Ciasto na bogato? Pewnie! Kruche ciasto z migdałami, orzechami laskowymi, masą krówkową i… jadalnym złotem! Musicie spróbować!

Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.

Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!