Korzenne ciasteczka na Halloween • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak mistrzowski duet Pawła i Jowity przygotowuje smaczne ciasteczka korzenne i ozdabia je w halloweenowym stylu!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miski wsypujemy przesiane mąkę i cukier puder. Dodajemy cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i razem z miodem i jajkami dodajemy do reszty. Całość zagniatamy aż do nadania masie jednolitej konsystencji. Masę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
PIECZEMY CIASTECZKA
Po wyjęciu ciasta z lodówki podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy kształty z ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 8-15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Cukier puder przesiewamy przez drobne sitko. Białka przelewamy do misy miksera. Ucieramy na najniższych obrotach przez 7-10 minut. Stopniowo dodajemy cukier puder. Kiedy lukier zyska ładny biały kolor i odpowiednio gęstą konsystencję, dodajemy kilka kropli soku z cytryny lub octu. Lukier ucieramy łopatką, a nie rózgą. Lukier dzielimy na porcje i dodajemy barwniki.
DEKORUJEMY CIASTECZKA
Upieczone pierniki studzimy i dekorujemy masami cukrowymi i kolorowymi lukrami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3447 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
344,7 kcal
Tłuszcz
14,5 g
Węglowodany
50 g
Błonnik
4,2 g
Białko
4,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Knedle z białym serem
Jeśli lubisz obiady na słodko, ten na pewno przypadnie Ci do gustu! Przygotuj knedle z białym serem i słodką okrasą orzechową!

Babeczki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!

Ryż z jabłkami i cynamonem
Ryż na mleku, jabłka i aromatyczny cynamon połączone w jednej, słodkiej zapiekance – prosty pomysł na słodkie danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
Ciasto z płatków śniadaniowych? Paweł ma na nie świetny przepis! Prosta tarta z kremem waniliowym na spodzie z płatków cynamonowych zasmakuje fanom słodkości w każdym wieku. Spróbuj!

Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.

Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!

Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!

Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje ze świeżymi owocami! Poznaj przepis na drożdżówkę z brzoskwiniami i borówkami!