Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach • przepis • składniki • przygotowanie
Nieskomplikowany przepis na pieczonego całego kurczaka z cebulą i selerem, nacieranego musztardą Dijon.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 180 stopni.
PRZYGOTOWANIE MARCHEWKI OBIERAMY,
kroimy na pół wzdłuż, a następnie na pół w poprzek.
ŁODYGI SELERA NACIOWEGO
kroimy na kawałki długości ok. 5 CM.
MARCHEW I SELER
układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
KURCZAKA MYJEMY, OCZYSZCZAMY
środek. ODKRAWAMY SZYJKĘ I: kuper.
LOTKI SKRZYDEŁEK WYWIJAMY
na drugą stronę.
WIERZCH I ŚRODEK
oprószamy solą i pieprzem.
CEBULĘ ORAZ CYTRYNĘ
kroimy na ćwiartki i wkładamy do środka kurczaka wraz z 3 obranymi ząbkami czosnku. UDKA KURCZAKA ZWIĄZUJEMY: razem. UKŁADAMY KURCZAKA NA: warzywach.
W MISECZCE MIESZAMY
miękkie masło, musztardę Dijon i 2 drobno posiekane ząbki czosnku.
DODAJEMY SÓL I
pieprz do smaku.
GOTOWĄ PASTĄ NACIERAMY
dokładnie kurczaka.
NACZYNIE Z WARZYWAMI
i kurczakiem wkładamy do piekarnika.
PO 15 MINUTACH
polewamy kurczaka ½ szklanki wody.
PO KOLEJNYCH 15
minutach ponownie polewamy kurczaka 1/2 szklanki wody.
NASTĘPNIE CO 10
minut zbieramy sos z dna naczynia, w którym piecze się kurczak, i polewamy dokładnie jego wierzch.
ŁĄCZNIE PIECZEMY KURCZAKA
około 60-75 minut.
PO TYM CZASIE
wyjmujemy naczynie z piekarnika i odstawiamy na 10 minut.
PO UPŁYWIE TEGO
czasu kroimy kurczaka na porcje.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z pieczoną marchewką i selerem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4169,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1042,3 kcal
Tłuszcz
75,8 g
Węglowodany
22 g
Błonnik
66 g
Białko
66 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grochówka z kiszoną kapustą
Połączenie klasycznej grochówki z kiszoną kapustą to zupa, którą zapamiętasz na długo! Wypróbuj przepis i sprawdź, jak ta zupa świetnie smakuje.

Syrop z szypułek truskawek
Nie lubisz wyrzucać resztek, ale nie wiesz, co zrobić z szypułkami truskawek? Oto rozwiązanie! Wypróbuj przepis Kingi na pyszny syrop z szypułek usuniętych z 1 kilograma truskawek.

Ziołowa lemoniada
Doskonałe połączenie cytryn i ziół zagwarantuje Ci pyszne orzeźwienie w najbardziej upalny dzień!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi
Lekkie ciasto jogurtowe z agrestem i płatkami owsianymi - przygotuj je we własnej kuchni!

Faszerowana dynia
Zupa z dyni to niejedyny sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Przygotuj z dyni coś innego i wypełnij ją farszem bogatym w wiele smaków.

Babka czekoladowa
Babka, choć tradycyjnie kojarzona z okresami świątecznymi, coraz chętniej wypiekana jest na co dzień. Jej wilgotna konsystencja i intensywny smak czynią ją doskonałą bazą do różnych eksperymentów i modyfikacji. Jednym z pyszniejszych wariantów tego klasycznego wypieku jest wersja czekoladowa. Jak zrobić babkę czekoladową? Odkryj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to nieco odświeżona wersja tej klasycznej zupy. Ta tradycyjna potrawa, znana i ceniona na całym świecie, wzbogacona o pieczarki zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Przekonajcie się, jak w prosty sposób stworzyć to pyszne danie!

Ciasto Shrek
Ciasto Shrek to kolorowe, warstwowe ciasto, które ujmuje zarówno dzieci, jak i dorosłych. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu zielonemu kolorowi, który nawiązuje do popularnej postaci z bajki. To połączenie delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i orzeźwiającego smaku galaretki oraz innych pysznych składników, któremu nie da się oprzeć! Już dziś sprawdźcie, jak smakuje ciast Shrek!

Sałatka fitness
Niesamowicie prosta, szybka, zdrowa i pyszna sałatka z owoców i suszonej żurawiny doda Ci energii w gorący letni dzień!