Kurczak po indyjsku • przepis • składniki • przygotowanie
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
TRYBUJEMY KURCZAKA
Obcinamy skrzydełka przy torebkach stawowych za pomocą noża do trybowania. Wycinamy udka wzdłuż przy samej torebce stawowej. Następnie końcówkę noża wbijamy w korpus i trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości. Korpus chowamy do lodówki, można go użyć do ugotowania bulionu. Z kawałków mięsa zdejmujemy skórę i pozbywamy się resztek kości i tłuszczu.
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ, CZOSNEK I IMBIR
Cebulę i czosnek dość drobno siekamy i przekładamy do osobnej miski. Następnie ścieramy do niej świeży imbir. Całość dokładnie mieszamy.
PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Masło roztapiamy w woku i smażymy na nim cebulę, czosnek i imbir. Jak tylko składniki zaczną pachnieć, dodajemy do nich cynamon, pieprz cayenne, curry i ocet winny. Całość dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do podsmażonych przypraw dodajemy śmietankę, przecier pomidorowy i puszkę pomidorów. Całość mieszamy. Następnie rozkruszamy kostkę rosołową i także dodajemy ją do sosu wraz ze szklanką wody. Sos gotujemy przez chwilę, aby się delikatnie zredukował.
GOTUJEMY KAWAŁKI KURCZAKA W SOSIE
Do lekko zredukowanego sosu dodajemy kawałki kurczaka i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, aż mięso się ugotuje.
PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY
Orzechy nerkowca kruszymy w moździerzu. Połowę z nich dodajemy do sosu na patelni i dokładnie mieszamy. Sos przed podaniem doprawiamy solą do smaku.
PODAJEMY DANIE
Ryż i sos z kurczakiem przekładamy na talerze. Następnie każdą porcję oprószamy liśćmi kolendry i rozdrobnionymi orzechami nerkowca.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5632,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1408,2 kcal
Tłuszcz
102,2 g
Węglowodany
48,6 g
Błonnik
73,7 g
Białko
73,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
Przygotuj deser inspirowany świątecznymi jarmarkami: jabłka w karmelowej polewie! Własnoręcznie wykonany prezent doceni każdy fan słodkości.

Fondue serowe
Fondue to prawdziwy rytuał! Przygotuj go w wersji wytrawnej – wino, sery i doskonałe dodatki. To prawdziwa uczta dla Twoich kubków smakowych!

Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tostadas z wołowiną
Już czeka na Was prosty, a przede wszystkim smaczny – przepis Kingi na tostadas z wołowiną! Wyśmienita tortilla połączona ze złocistą wołowiną z dodatkiem pysznych warzyw, oliwek, awokado i sera cheddar. Nie zwlekajcie! Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!

Chowder z kukurydzą
Chowder to pyszna zupa w stylu angielskim, idealna na szybki obiad. Wykorzystaj przepis Darii i wrzuć do garnka letnie warzywa oraz świeżą, sezonową kukurydzę!

Pierogi leniwe z orzechową okrasą
Słodkie leniwe pierogi, oblane orzechową okrasą na bazie orzechów laskowych! To przepis Pawła na idealny podwieczorek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto królewiec
Ciasto królewiec, znany także jako miodownik, to deser o niezwykłym aromacie, który łączy delikatne warstwy biszkoptu i miodowego ciasta z puszystą, kremową masą i polewą z ciemnej czekolady. To ciasto, które podbije serca wszystkich biesiadników! Przygotuj to świąteczne ciasto wraz z nami!

Torcik brazylijski
Daj się porwać egzotycznym, słodkim smakom! Paweł Małecki przygotował przepis na pyszny torcik brazylijski! Zapraszamy do Kuchni Lidla!

Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.