Kurczak po baskijsku z ryżem • przepis • składniki • przygotowanie
Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE
durszlak Kurczak Kurczaka myjemy i dzielimy na porcje: podudzia z udkami, piersi (pozbawione nadmiaru skóry) i skrzydełka (korpus wykorzystujemy np. DO GOTOWANIA: bulionu).
Z PODUDZI USUWAMY
część z kością. PODUDZIA ODDZIELAMY OD: udek.
PIERSI KROIMY NA
ukos na dwie części.
KAWAŁKI KURCZAKA Z
obu stron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
W NACZYNIU ŻELIWNYM
podgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy masło – kiedy się rozpuści, wkładamy kawałki kurczaka skórą do dołu i smażymy ok. 4 MINUT Z: każdej strony.
PODSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA
przekładamy je na kratkę z piekarnika ustawioną na blaszce do pieczenia, polewamy tłuszczem, na którym smażyliśmy mięso, pozostawiając niewielką ilość w naczyniu żeliwnym.
WARZYWA DO NACZYNIA
żeliwnego dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka, cały czas mieszamy.
WYŁĄCZAMY OGIEŃ POD
naczyniem i smażymy, cały czas mieszając (jeśli używamy do smażenia zwykłego garnka, składniki smażymy na bardzo małym ogniu).
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
posiekanego tymianku oraz liść laurowy.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
DODAJEMY SZYNKĘ SERANO
porwaną na mniejsze kawałki.
ZWIĘKSZAMY OGIEŃ POD
naczyniem i podsmażamy szynkę z dodatkami przez ok.
2-3 MINUTY, CO
chwilę mieszając.
NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONE
w kostkę pomidory.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD
naczyniem żeliwnym i co jakiś czas mieszamy wszystkie składniki.
DUSIMY PRZEZ 2
minuty.
NASTĘPNIE DO NACZYNIA
dodajemy papryki pokrojone w paski.
WARZYWA DUSIMY NA
wolnym ogniu przez 5 minut.
SKŁADNIKI MIESZAMY, NASTĘPNIE
do naczynia dodajemy kawałki wcześniej podsmażonego kurczaka, które przykrywamy warzywami.
CAŁOŚĆ DUSIMY POD
przykryciem przez 15 minut na wolnym ogniu.
Z NACZYNIA ŻELIWNEGO
wyjmujemy kurczaka, przekładamy ponownie na kratkę.
JAJKA UBIJAMY W
miseczce, doprawiamy je solą i pieprzem.
DO NACZYNIA ŻELIWNEGO,
w którym na bardzo małym ogniu gotują się warzywa, wlewamy jajka.
CAŁOŚĆ MIESZAMY. DANIE ZDEJMUJEMY Z
ognia. DOPRAWIAMY SZCZYPTĄ PIEPRZU: cayenne.
DO NACZYNIA ŻELIWNEGO
wkładamy kawałki kurczaka.
PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ.
RYŻ RYŻ GOTUJEMY
w gorącej, osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. UGOTOWANY RYŻ: odcedzamy.
JAK PODAWAĆ NA
spód miseczki wykładamy sam sos warzywny. NASTĘPNIE UKŁADAMY KAWAŁKI: kurczaka. DEKORUJEMY GAŁĄZKAMI: tymianku.
W OSOBNEJ MISECZCE
podajemy ryż.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5542,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1385,6 kcal
Tłuszcz
84,6 g
Węglowodany
73,0 g
Błonnik
80,9 g
Białko
80,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Long drink bananowo-czekoladowy z rumem
Spróbuj orzeźwiającego drinka z bananami, czekoladą i rumem!

Wegetariańska zapiekanka pasterska
Skuś się na to idealne danie na chłodny dzień! Przygotuj wegetariańską wersję zapiekanki pasterskiej w brytyjskim stylu i rozgrzej się sycącą porcją soczewicy pod kołderką z ziemniaczanego purée.

Cynamonki z kremem i śliwkami
Spraw, by ta jesień była wyjątkowa i aromatyczna dzięki pysznym cynamonkom o śliwkowym smaku, wykończonym piękną dekoracją.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
Doskonały, orzeźwiający sos pomarańczowy z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu bądź jako forma potrawki.

Szarlotka dyniowa
Idealne ciasto na jesienne wieczory. Niezwykle aromatyczne i pyszne, zaczaruje podniebienie i wypełni zapachem cały dom.

Zupa pomidorowa z fetą w stylu greckim
Co na pierwsze danie? Delikatna, lekka, łatwa w przygotowaniu i trochę inna zupa pomidorowa. Pomidorki koktajlowe, krojone i suszone, a do tego inne warzywa, zioła oraz cały zestaw składników, który „zapracuje” na wspaniały smak tej alternatywnej dla klasycznej pomidorówki propozycji. Sprawdź koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
Przygotuj danie inspirowane kuchnią włoską – risotto ze szpinakiem i rybą z dodatkiem białego wina!

Krewetki zapiekane w pomidorach
Pomidory obsypane przyprawami i oblane maślanym sosem z krewetkami smakują wyśmienicie! Spróbuj kuchni włoskiej w lekkim wydaniu według Darii!

Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!