Kuleczki ziemniaczane • przepis • składniki • przygotowanie
Kuleczki ziemniaczane to chrupiąca i pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu i nie tylko. Nasz prosty przepis pozwala na stworzenie złocistych kulek, które w środku pozostają miękkie i puszyste. Można je przygotować zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej, w zależności od preferencji. Sprawdź, jak zrobić pyszne kulki z ziemniaków!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki. Wrzucamy je do garnka i płuczemy dwukrotnie, a następnie zalewamy zimną wodą i solimy (ok. 1 łyżką soli). Gdy się ugotują, odlewamy z nich wodę i studzimy.
MIELIMY ZIEMNIAKI
Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce.
DODAJEMY MĄKI I SER ORAZ INNE SKŁADNIKI
Ścieramy ser do miski. Dodajemy także obie mąki, jaja i przyprawy i wszystko ze sobą mieszamy. Masę wyrabiamy dłońmi, aż będzie jednolita i dość zwarta.
PRZYGOTOWUJEMY KULECZKI
Na talerz wysypujemy bułkę tartą, a potem zaczynamy formować z masy ziemniaczanej kulki o średni ok. 3-4 cm. Każdą kulką obtaczamy w bułce tartej i układamy na blacie.
SMAŻYMY KULECZKI
W umytym i osuszonym garnku rozgrzewamy olej, aby osiągnął ok. 165°C, ale nie więcej. Następnie smażymy na nim kuleczki, tak aby swobodnie w nim pływały. Kulki powinny się smażyć tak długo, aż staną się złociste. Usmażone kulki odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Takie kuleczki można także przygotować w piekarniku — wystarczy rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w 180°C, aż zrobią się rumiane. Przed pieczeniem spryskaj je lub posmaruj olejem. Gotowe kuleczki podajemy z ulubionym sosem albo jako dodatek do obiadu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9798,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1399,7 kcal
Tłuszcz
126,7 g
Węglowodany
57,7 g
Błonnik
2,4 g
Białko
10,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Orzeźwiający koktajl arbuzowo-melonowy
Lekki, rześki napój, który sprawdzi się podczas gorących dni. Zaspokaja pragnienie, orzeźwia i smakuje naprawdę pysznie!

Owoce pod kruszonką z lodami proteinowymi
Deser słodzony erytrytolem. Podany z lodami proteinowymi, będzie świetnym pomysłem na słodką przekąskę. Chrupiąca kruszonka i kryjące się pod nią kwaskowate owoce to wymarzone połączenie.

Sałatka z kuskusem, bobem i wędzonym twarogiem
Smakująca latem sałatka pełna sezonowych warzyw i z dodatkiem wędzonego twarogu. Skuś się i przygotuj to wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się jako lunch lub kolacja.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z quinoą i truskawkami
Sałatka z quinoą i truskawkami to doskonały pomysł na orzeźwiający, wartościowy posiłek w ciepłe dni!

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – najczęstsze pytania do tego prostego dania
Szybie w przygotowaniu, smaczne danie - makaron z pieczonym kurczakiem i pieczonymi pomidorkami.

Domowe lody szparagowe
Lubisz lody o niespotykanych smakach? Spróbuj szparagowych! Ich aksamitna, kremowa konsystencja i śmietankowy smak z wykwintną szparagową nutą sprawią, że zachwycą Cię delikatnością i oryginalnością.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pęczak z orzechami i pieczarkami
Spróbuj kaszy pełnej smaku i aromatów – z dodatkiem orzechów, kwasu chlebowego, a także orzeźwiającej cytryny!

Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.

Domowy tantanmen ramen
Tantanmen ramen, czyli aromatyczna i pełna smaku zupa, którą dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz w domu bez większego wysiłku. Wypróbuj ten przepis i ciesz się daniem w stylu japońskim.