Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada • przepis • składniki • przygotowanie
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
rózgę kuchenną papier do pieczenia sitko o drobnych oczkach Jak je nasz mózg? I jak to się dzieje, że jedne rzeczy nam smakują, a na inne kręcimy nosem? Czy doświadczenia przeprowadzane w laboratorium chemicznym można porównać do czynności, które wykonujemy w kuchni? Okazuje się, że przepis na smaczne danie ma wiele wspólnego z przepisem na udaną reakcję chemiczną, a nauka i gotowanie to dziedziny, które łączy więcej, niż nam się wydaje. Takie pytania i takie wnioski nasuwają się nam, gdy zaczynamy interesować się założeniami i tajnikami kuchni molekularnej . Czym ona jest, jak powstawała i w jaki sposób może rozwinąć nasze podstawowe umiejętności kulinarne? W tym tekście połączymy teorię z praktyką, by przedstawić Wam ten temat od kuchni, czyli od tej strony, która jest nam najbliższa. JAK TO SIĘ ZACZĘŁO? PREKURSORZY KUCHNI MOLEKULARNEJ Poszukując definicji kuchni molekularnej, musimy spotkać się na granicy dwóch światów: nauki i gastronomii. W tym samym miejscu spotkali się niegdyś prekursorzy molekularnego podejścia do gotowania : Nicholas Kurti (Miklós Kürti) i Hervé This, fizyk i chemik ze smykałką do eksperymentowania na jedzeniu. Kontynuując doświadczenia poprzednika, Benjamina Thompsona, duet ten zaczął przyglądać się właściwościom produktów wykorzystywanych w kuchni. CZYM JEST KUCHNIA MOLEKULARNA? Na drodze ich doświadczeń powstała nowa dziedzina - kuchnia molekularna , nazywana dziś również eksperymentalną, awangardową czy progresywną. Jaka jest jej definicja? Najprościej mówiąc, kuchnia molekularna to wykorzystywanie wiedzy o chemicznych i fizycznych cechach produktów (oraz o reakcjach, które między nimi zachodzą) do przygotowywania dań w nietypowy sposób lub do osiągnięcia nietypowego połączenia smaków, tekstur czy zapachów. WSZYSTKO JEST CHEMIĄ? NATURALNIE! Chociaż słowo „chemia” stosowane w odniesieniu do jedzenia cieszy się nienajlepszą sławą (automatycznie przywodzi na myśl coś sztucznego i szkodliwego), na polu kuchni molekularnej ma zupełnie inne znaczenie. Wszystkie składniki wykorzystywane przez kucharzy tego nurtu są pochodzenia naturalnego, a dania przygotowywane w nowatorski sposób cieszą się rosnącą popularnością na całym świecie. KUCHNIA MOLEKULARNA… W TWOJEJ KUCHNI! CIASTKO Z OLEJU DYNIOWEGO I MALTODEKSTRYNY (BEZ PIECZENIA) Maltodekstryna to wielocukier i enzym, który przyśpiesza reakcje chemiczne. Jest substancją naturalnie występującą w przyrodzie - powstaje ze skrobi w procesie hydrolizy. Można ją kupić w postaci białego proszku. W smaku lekko słodkawa, powszechnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Sposób przygotowania: Maltodekstrynę przesypujemy do miski. Dodajemy olej z pestek dyni i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać masę o plastycznej konsystencji, która łatwo daje się formować w dłoniach. Wyrobioną masę umieszczamy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i dociskamy ciężkim naczyniem tak, by uzyskać płaski placek. Z masy możemy uformować, ukruszyć lub wyciąć ciastko dyniowe o dowolnym kształcie. WĘDZONA CZEKOLADA Smak czekolady znają wszyscy - tak jak smak i aromat wędzonych potraw. Co się stanie, gdy połączymy te wrażenia? Czy czekolada wciąż będzie kojarzyła się nam ze słodką przekąską, czy zacznie budzić skojarzenia z uwędzonym w bacówce owczym serem? Przekonajmy się na drodze doświadczenia! Sposób przygotowania: Siano umieszczamy w garnku. Czekoladę łamiemy, uderzając tabliczką o blat, a następnie przekładamy na talerz. Siano w garnku podpalamy za pomocą ręcznego palnika gazowego i pozwalamy, by wypaliło się na popiół. Gdy płomień lekko przygaśnie, przykrywamy garnek miską. Gdy w misce zbierze się odpowiednia ilość dymu, przenosimy ją nad czekoladę. Wędzimy ok. 15 minut. Popiół z wypalonego siana przekładamy do miseczki. Wędzoną czekoladę przekładamy na suche, niespalone siano. Z wierzchu posypujemy popiołem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
774,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
774,1 kcal
Tłuszcz
50,4 g
Węglowodany
79,1 g
Błonnik
2,9 g
Białko
2,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kawa o smaku pomarańczy z pianką imbirową
Wyjątkową kawę możesz przygotować także w swoim domu. Imbir sprawia, że kawa nie tylko pobudza, ale też rozgrzewa!

Forszmak
Karol Okrasa, przygotowując swój forszmak, inspirował się klasycznym daniem lubelskim. Wzbogacił je jednak o aromatyczny kmin rzymski i kolendrę!

Trufle z białą czekoladą
Wyśmienite słodkie kuleczki, którym naprawdę trudno się oprzeć – łączą w sobie delikatny smak kokosa i białej czekolady!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Brzoskwinie grillowane w miodowym masełku
Słodkie brzoskwinie wysmarowane aromatyczną mieszanką goździków oraz miodu to zaskakująca przekąska prosto z grilla.

Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.

Aromatyczna mieszanka do kawy lub herbaty
Jesienią i zimą kawa i herbata – to także pyszny sposób na rozgrzanie. A szczególnie z dodatkiem takiej mieszanki przypraw!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bezglutenowy keks świąteczny
Wilgotny i aromatyczny, a do tego bezglutenowy – keks w stylu angielskim będzie pysznym dodatkiem do świątecznej kawy. To ciasto z powodzeniem możesz przygotować wcześniej. Spróbuj!

Sałatka z fetą i jajkiem
Pyszny dodatek lub przekąska – łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z rukoli, jajek i sera feta, podana z lekkim sosem.

Koktajl z krewetek
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza! Zobacz, jak przygotować z nich koktajl z awokado i grejpfrutem.