Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZANIM ZACZNIEMY SUSZONE
grzyby bardzo dokładnie myjemy, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut.
GRZYBY GOTUJEMY DO
miękkości (około 30 minut) w wodzie, w której się moczyły. NASTĘPNIE MIELEMY: je.
BARSZCZ DO 4
litrów zimnej wody wrzucamy 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
DODAJEMY ŚLIWKI, OBRANE,
pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną w słupki marchew, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz pokrojony w plastry czosnek.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY
majerankiem.
DOLEWAMY OCET
balsamiczny. ZAGOTOWUJEMY.
TUŻ PO ZAGOTOWANIU
zdejmujemy z ognia.
PRZYKRYWAMY LNIANĄ ŚCIERECZKĄ
i odstawiamy na 1 dzień.
PRZED PODANIEM BARSZCZ
odcedzamy, doprawiamy niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. ZAGOTOWUJEMY.
USZKA DO MISKI
wsypujemy mąkę, dodajemy sól i ciepłą wodę (około 100-150 ml).
ZA POMOCĄ ŁYŻKI
zarabiamy ciasto.
POSYPUJEMY BLAT NIEWIELKĄ
ilością mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy ciasto.
DODAJEMY ODROBINĘ OLEJU
rzepakowego i ponownie wyrabiamy.
CIASTO WKŁADAMY DO
misk i, przykrywamy lnianą ściereczką.
ODSTAWIAMY NA 15
minut do lodówki.
NA ROZGRZANEJ PATELNI
szklimy pokrojone cebule.
DODAJEMY SZCZYPTĘ MAJERANKU,
mielony biały pieprz, sól, mieszamy, całość podlewamy odrobiną oleju rzepakowego i dodajemy ugotowane i zmielone podgrzybki.
CAŁOŚĆ PODDUSZAMY, CAŁY
czas mieszając. STUDZIMY.
CIASTO JESZCZE PRZEZ
chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części.
ROZWAŁKOWUJEMY JE NA
blacie posypanym mąką na grubość około 2 mm i odcinamy brzegi, nadając ciastu prostokątny kształt.
ODWRACAMY JE NA
drugą stronę.
WIERZCH SMARUJEMY ZA
pomocą pędzelka wodą.
MAŁĄ ŁYŻECZKĄ UKŁADAMY
w rządku kulki farszu w odstępach 4-5 cm.
SKŁADAMY CIASTO, STARAJĄC
się zawijać je bardzo równomiernie, przyciskamy dokładnie przy farszu.
KIELISZKIEM DO WINA
wycinamy koła z zalepionym farszem, następnie skręcamy brzegi, mocno zaciskamy, zostawiając palec w środku.
USZKA TROSZKĘ PODSUSZAMY
przed ugotowaniem, następnie wrzucamy je do garnka z gotującą się, osoloną wodą.
GOTUJEMY 3 MINUTY
od momentu wypłynięcia na powierzchnię, za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy uszka do naczynia z zimną wodą na 2 minuty, wyjmujemy na talerze.
PODAJEMY Z WCZEŚNIEJ
przygotowanym barszczem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2500,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
625,2 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
127,6 g
Błonnik
16,2 g
Białko
16,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa jarzynowa ze smażonymi pierożkami panzerotti
Głęboki smak pomidorów podkreślony smakiem warzyw i przełamany delikatnością pierożków panzerotti. Tę zupę pokochają wszyscy, nie tylko fani południowych smaków!

Proteinowe bajgle bez laktozy
Puszyste bajgle, które – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – kryją w sobie więcej białka niż zwykle. Poświęć chwilę i ciesz się świeżym, domowym i zachwycającym smakiem pieczywem.

Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
Roślinna tarta z kremowym serkiem: prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku! Do jej przygotowania możesz użyć dowolnych warzyw. Przygotuj i podziel się z bliskimi!

Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
Krem z białych warzyw zawsze zachwyca delikatnością smaku! Ten według przepisu Kingi dodatkowo nabiera charakteru dzięki oryginalnemu dodatkowi – domowym krakersom z orzechów.

Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minipizza z kabanosami
Sprawdzony przepis Karola Okrasy na pizzę! Doskonała na obiad lub kolację!

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.

Grillowane souvlaki z karkówki
Wyjątkowe szaszłyki z karkówki inspirowane kuchnią słonecznej Grecji, czyli souvlaki. Skuś się na to pyszne danie z grilla i podaj je z orzeźwiającym sosem jogurtowym.