Kruche tarty z groszkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GROSZEK ROZMRAŻAMY.
SZALOTKĘ OBIERAMY I
kroimy w drobną kostkę, mieszamy z groszkiem i lekko doprawiamy solą i pieprzem.
IGIEŁKI ROZMARYNU OBRYWAMY
i drobno siekamy.
ROZTRZEPUJEMY ZE ŚMIETANĄ,
jajkiem i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.
MASŁO ROZTAPIAMY.
ARKUSZE CIASTA FRANCUSKIEGO
rozkładamy na wilgotnym ręczniku kuchennym i kroimy na 4 kwadraty.
6 ZAGŁĘBIEŃ BLACHY
do pieczenia muffinów lekko natłuszczamy.
KWADRATY CIASTA LEKKO
smarujemy masłem i każde zagłębienie wykładamy 2 arkuszami ciasta.
WYSTAJĄCE KRAWĘDZIE CIASTA
rozkładamy i jeszcze raz smarujemy.
WYPEŁNIAMY MIESZANKĄ GROSZKU,
przykrywamy masą śmietanową i posypujemy serem.
TARTY PIECZEMY W
rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 MINUT, SMARUJĄC: w połowie czasu pieczenia jeszcze raz cienko masłem.
OSTROŻNIE WYJMUJEMY Z
foremek i podajemy lekko ostudzone.
WSKAZÓWKA
CIASTEM I: nadzieniem nie wypełniamy zagłębień w blasze obok siebie, lecz zostawiamy pomiędzy nimi jedno wolne, aby krawędzie ciasta mogły nieco wystawać i upiec się na chrupko.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3917,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
652,9 kcal
Tłuszcz
42,1 g
Węglowodany
51,5 g
Błonnik
11,8 g
Białko
11,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort serowy z nutą pomarańczy
Blaty ciasta francuskiego przełożone masą sernikową, a do tego orzeźwiający smak cytrusów. Pyszny deser na wiele okazji.

Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!

Kotlety siekane z kurczaka
Kotlety z kurczaka siekane to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Do tych kotletów można dodać niemal wszystko, co lubisz i zawsze wychodzą pyszne. Poznajcie nasz przepis, który pozwoli Ci stworzyć soczyste i aromatyczne kotlety siekane z kurczaka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Club sandwich ze schabem
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!

Różowe jajka z kremem chrzanowym
Faszerowane i na różowo zabarwiane: takie jajka wyróżnią się na wielkanocnym stole! Zobacz, jak łatwo przygotujesz krem chrzanowy, który doskonale uzupełni smak ugotowanych na twardo jaj.

Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
Ziołowo-warzywna kompozycja z delikatnym łososiem w roli głównej. Idealna na grilla w towarzystwie chrupiącej bagietki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Banica z serem feta
Z zewnątrz chrupiąca, w środku wypełniona nadzieniem ze słonego sera! Bułgarska banica to wypiek, któremu trudno się oprzeć, ale którym łatwo podzielić się z innymi. Spróbujesz?

Kotleciki z komosy ryżowej
Smaczna przekąska lub pyszny obiad? Kotlety z komosy ryżowej sprawdzą się zawsze! Są chrupkie z zewnątrz, rumiane i mają lekko orzechowy smak. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i koperkiem.

Omlet ze szpinakiem i szynką
Karol Okrasa serwuje przepis na udany poranek – omlet ze szpinakiem, szynką i kozim serem!