Królik duszony w sosie z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne mięso królika duszone w piwie z dodatkiem sosu pieczarkowego – niezwykle pełne smaku danie na każda okazję!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ RYŻ
jaśminowy ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
ODCEDŹ NA
durszlaku.
DUSZONY KRÓLIK MIĘSO
królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
W DUŻYM NACZYNIU
żeliwnym rozpuszczamy 40 g masła.
DO NACZYNIA WKŁADAMY
kawałki królika, smażymy do uzyskania złotego koloru.
PODSMAŻONEGO KRÓLIKA PRZEKŁADAMY
na talerz.
DO TEGO SAMEGO
naczynia wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę oraz pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy solą, podsmażamy i dodajemy około 10 g masła – smażymy, co chwilę mieszając.
KIEDY PIECZARKI PUSZCZĄ
wodę, dodajemy wcześniej podsmażone kawałki królika, doprawiamy 2 szczyptami cynamonu, solą, pieprzem.
DODAJEMY PIWO,
mieszamy.
WRZUCAMY POSIEKANĄ KOSTKĘ
rosołową, dodajemy 3 liście laurowe i kilka drobno pokrojonych gałązek świeżego tymianku.
GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM
około 40 minut na wolnym ogniu.
CO JAKIŚ CZAS
mieszamy.
NASTĘPNIE DODAJEMY ŚMIETANĘ,
mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut bez przykrycia.
WARZYWA KOPER WŁOSKI
pozbawiamy końcówek i kroimy na ćwiartki (liście kopru kroimy o odkładamy do dekoracji).
NA PATELNI ROZPUSZCZAMY
masło.
SMAŻYMY WĘDZONY SUROWY
boczek pokrojony w kostkę.
DO PODSMAŻONEGO BOCZKU
dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, kilka gałązek tymianku, 2 liście laurowe i ćwiartki kopru włoskiego.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY 1
litrem rosołu z kury.
PRZYKRYWAMY I GOTUJEMY
około 40-60 minut na wolnym ogniu.
SPRAWDZAMY NOŻEM, CZY
koper jest ugotowany (miękki).
KOPER WŁOSKI PRZEKŁADAMY
do miseczki, nakładamy marchewkę z cebulą i boczkiem.
POSYPUJEMY POKROJONYMI LIŚĆMI
kopru włoskiego.
DO CZYSTEJ MISECZKI
wkładamy kawałki królika, dodajemy sos, ozdabiamy gałązkami tymianku.
PODAJEMY Z UGOTOWANYM
ryżem jaśminowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4696,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1174,2 kcal
Tłuszcz
42,0 g
Węglowodany
131,5 g
Błonnik
67,8 g
Białko
67,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nocna owsianka ze skyrem i truskawkami
Śniadanie, które przygotujesz w 10 minut, włożysz do lodówki na całą noc i kolejnego dnia będziesz cieszyć się pożywnym pierwszym posiłkiem!

Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!

Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
Idealne połączenie smaków i składników, czyli gniazdka z pełnoziarnistych bułek wypełnione szparagowym farszem i zapiekane z jajkiem. Idealne na śniadanie, lunch i kolację. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierogi ukraińskie - wareniki
Wareniki to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni ukraińskiej. Te delikatne pierogi, nadziewane różnorodnymi farszami zachwycają swoją prostotą. Poznaj nasz sprawdzony przepis na ziemniaczane wareniki!

Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.

Brukselka zapiekana z boczkiem
Brukselka to nuda? Nic z tych rzeczy! Wypróbuj przepis Karola i odkryj ją na nowo! Doskonale chrupiąca, podana z boczkiem i doskonałym sosem – w takiej brukselce się w niej zakochasz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.

Pasztet z dzika
To, co szlachetne w lesie: dziczyzna, żurawina i grzyby. Sięgnij po składniki z przepisu Darii i spróbuj swoich kulinarnych sił, przygotowując pasztet z dzika.

Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.