Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka • przepis • składniki • przygotowanie
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA PULPECIKI
Świeżą bazylię i czerwoną cebulę siekamy, dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy oba składniki, raz jeszcze siekamy i wkładamy do miski. Dodajemy posiekane krewetki, czosnek oraz 40 g bułki tartej. Składniki doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Całość mieszamy.
UGNIATAMY MIĘSO NA PULPECIKI
Dodajemy sos sojowy i mieszamy. Dłońmi zwilżonymi wodą ugniatamy mięso. Podczas ugniatania dodajemy porcjami pozostałą część bułki tartej, aż mięso uzyska zwartą konsystencję.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Posiekaną kolendrę wrzucamy do miski, dodajemy starty imbir, posiekany czosnek oraz odrobinę brązowego cukru. Następnie składniki zalewamy sosem sojowym, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Do sosu dodajemy sok z 2 limonek. Całość mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY WINEGRET NA SAŁATKĘ
Miód, ocet spirytusowy, olej słonecznikowy oraz sos sojowy mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Do miski z winegretem wrzucamy kawałki ogórka oraz półtalarki rzodkiewek, pokrojone orzechy ziemne, pokrojone w paski liście rzodkiewki oraz papryczkę chili. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy kawałki miąższu arbuza, delikatnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
GRILLUJEMY PULPECIKI KREWETKOWO-WIEPRZOWE
Dwa duże kawałki folii aluminiowej składamy kilka razy. Folie układamy na naoliwionej kracie mocno rozgrzanego grilla. Mięso kładziemy bezpośrednio na kracie w taki sposób, by patyczki były nad folią. Pulpeciki grillujemy pod przykryciem 6 minut, po 3 minuty z każdej strony.
PODAJEMY PULPECIKI Z SAŁATKĄ
Sałatkę przekładamy do miseczek. Sos podajemy w małych miseczkach. Na talerz wykładamy grillowane pulpeciki. Obok pulpecików stawiamy miseczkę z sosem oraz miseczkę z sałatką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2844,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
711,0 kcal
Tłuszcz
41,4 g
Węglowodany
47,5 g
Błonnik
39,1 g
Białko
39,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spring rolls salad
Jeśli masz ochotę na spring rollsy, ale nie masz chęci lub czasu ich zawijać, ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj ten przepis i ciesz się tą popularną przekąską w zupełnie innej formie.

Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
Tosty z batata? Spring rollsy z owoców? Zerknij na przepis Kingi i jej gościa, i sprawdź, jak przygotować pyszny i pożywny lunchbox dla swojego dziecka.

Bun bo nam bo - wietnamska sałatka z wołowiną
Bun Bo Nam Bo to świeża, aromatyczna i bogata wietnamska sałatka, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się nawet jako danie główne. Przygotuj się na kulinarną podróż do Wietnamu i odkryj, jak łatwo można przygotować to pyszne danie w domowym zaciszu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sum z karaibską salsą
Grillowane filety z suma z aromatyczną salsą w stylu karaibskim przygotowaną na bazie banana, mango oraz świeżych ziół.

Domowe lody szparagowe
Lubisz lody o niespotykanych smakach? Spróbuj szparagowych! Ich aksamitna, kremowa konsystencja i śmietankowy smak z wykwintną szparagową nutą sprawią, że zachwycą Cię delikatnością i oryginalnością.

Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zimowa sałatka z kaszy gryczanej
Szukasz pomysłu na pożywną sałatkę? Spróbuj połączenia kaszy gryczanej z warzywami i soczystymi owocami!

Karp winiarza i francuska zapiekanka
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.

Gwiazdki Czar
Mięciutki czekoladowy biszkopt, wiśnie w żelu i cynamonowy mus – wszystko połączone w jednym, smakowitym deserze. Pycha!