Kopiec kreta • przepis • składniki • przygotowanie
Kopiec kreta – klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać! Kakaowe ciasto z dużą ilością kremu śmietankowego i dodatkiem bananów.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY JAJKA Z CUKREM
Do pojemnika miksującego wkładamy nasadkę mieszającą (tzw. motylka), wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Składniki miksujemy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 1 minuta 30 sekund / obroty: 5.
ŁĄCZYMY JAJKA Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Wyjmujemy nasadkę mieszającą. Do ubitych jajek dodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy je, używając programu„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 4. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu rozgrzanym do temp. 170°C. Gotowe ciasto studzimy.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy na ok. 10 minut, aby napęczniała. Do umytego pojemnika miksującego wkładamy nasadkę mieszającą, wlewamy 330 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% i 115 ml mocno schłodzonej śmietanki 36% oraz 30 g cukru pudru. Śmietankę ubijamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 2-4 minuty / obroty: 3,i przekładamy do większej miski. Pozostałą śmietankę i cukier ubijamy, używając tych samych ustawień, i również przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Namoczoną żelatynę rozpuszczamy przez kilka sekund w mikrofali (lub kąpieli wodnej) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietanki, ponownie mieszamy, dodajemy drugą łyżkę ubitej śmietanki i kolejny raz mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę mieszamy z pozostałą bitą śmietanką za pomocą rózgi. Do gotowego kremu śmietankowego dodajemy rozdrobnioną wcześniej czekoladę, całość ponownie mieszamy. Miskę z kremem przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. 10-15 minut, aż zacznie się ścinać.
KRUSZYMY CIASTO KAKAOWE
Z wystudzonego ciasta ścinamy górę, aby je wyrównać. Następnie, za pomocą łyżki, w cieście robimy zagłębienie. Całe ścięte i wybrane ze środka ciasto przekładamy do miski i kruszymy.
FORMUJEMY CIASTO
Do wyciętego spodu z ciasta kakaowego przekładamy 2-3 łyżki kremu i dokładnie smarujemy nim dno oraz boki. Banany kroimy w plastry i układamy na kremie. Następnie z pozostałego kremu formujemy kopułę (nasz kopiec). Całość oprószamy okruchami z ciasta kakaowego i wstawiamy ciasto do lodówki na 1-1,5 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6223,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
444,6 kcal
Tłuszcz
28 g
Węglowodany
42,8 g
Błonnik
0,7 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowa karpatka
Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.

Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!

Cynamonki – przepis na cinnamon rolls kawowe
Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym
Szukasz pomysłu na aromatyczną zupę wegetariańską? Przygotuj tę z ciecierzycą, mleczkiem kokosowym, pastą curry oraz nutą imbiru i limonki!

Zielona sałatka z brokułem
Tak zielono na talerzu, że aż chce się chrupać! Sałatka z brokułem to doskonały pomysł na sycące drugie śniadanie lub obiad. Spróbuj koniecznie!

Quesadillas z awokado
To pyszna wersja placka kukurydzianego w stylu meksykańskim, który idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik waniliowo-dyniowy
To ciasto ma w sobie wszystko: doskonały smak i wyjątkowy wygląd. Zrobi furorę wśród Twoich gości, a Ty z pewnością usłyszysz prośbę o dokładkę!

Słodkie bułeczki à la maritozzi
Maritozzi, czyli miękkie drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną. W wersji Pawła lekko zanurzone w mlecznej czekoladzie i udekorowane truskawkami. Naprawdę warto ich spróbować!

Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety w aromatycznym pieczarkowym sosie to klasyczne danie, które zdobyło serca smakoszy z całego świata. Delikatne mięso w połączeniu z kremowym sosem to przykład na doskonałą harmonię smaków. Jak stworzyć to pyszne danie? Poznaj nasz sposób!