Klasyczne croquetas z szynką serrano • przepis • składniki • przygotowanie
Croquetas, czyli krokiety z niezwykle aksamitnym wnętrzem, z dodatkiem aromatycznej szynki serrano to idealna przekąska na niejedną imprezę. Koniecznie sprawdź, jak proste jest ich przygotowanie w domu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY SZYNKĘ Z PRZYPRAWAMI
Plastry szynki serrano kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Następnie na patelnię przekładamy szynkę, doprawiamy ją szczyptą gałki muszkatołowej i podsmażamy na małym ogniu przez chwilę, uważając, by nie stała się chrupiąca.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CROQUETAS
Do podsmażonej szynki dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Kiedy mąka się delikatnie podsmaży dolewamy mleka i cały czas mieszając doprowadzamy do powstania bardzo gęstego beszamelu, prawie pasty.
STUDZIMY MASĘ NA CROQUETAS
Gotowa masę przekładamy na talerz i rozprowadzamy ją po nim, aby wystygła i nabrała odpowiedniej konsystencji. Przygrywamy ją folią spożywczą i kiedy nabierze temperatury pokojowej wkładamy ją do lodówki na minimum 20 minut.
FORMUJEMY I PANIERUJEMY CROQUETAS
Masę na croquetas kroimy na 8 równych kawałków i w dłoniach nasmarowanych oliwą formujemy z nich kształt przypominający walec. Każdą sztukę obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
SMAŻYMY CROQUETAS
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy croquetas na złoty kolor z każdej strony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4730,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2365,2 kcal
Tłuszcz
235,8 g
Węglowodany
50,8 g
Błonnik
18,2 g
Białko
18,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!

Cukinia w koperkowej marynacie
Nie tylko ogórki lubią koperek! Sprawdź, jak jego smak komponuje się z cukinią. Dzięki temu przepisowi w długie zimowe dni chętnie wrócisz do słoików pełnych letnich smaków.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
Lubisz śniadania na słodko? Na pewno polubisz ten przepis! Puszysty omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami poleca się na dobry początek dnia.

Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
Ten prosty omlet z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kozim serem przygotujesz według prostego przepisu Karola. Sprawdź, jak smakuje podany na wyjątkowe, nieśpieszne śniadanie!

Zupa dyniowa z chipsami z boczku
Zupa dyniowa, jakiej jeszcze nie było! Z dodatkiem pomidorów, dużej ilości świeżo mielonej kolendry i chrupiących chipsów z boczku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
Sałatka w bliskowschodnim stylu z kaszą jaglaną, warzywami i krewetkami świetnie sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Sprawdź, jak smakuje i prezentuje się na stole!

Bułeczki bolońskie
Odkryj nowy sposób na wykorzystanie sosu bolońskiego, czyli nadziewane bułeczki! Z dodatkiem roztopionej mozzarelli trafią w niejedne gusta.

Bowl z ryżem, łososiem i dressingiem limonkowym
Przygotuj sobie domowy bowl i zasmakuj w pysznym połączeniu ryżu, łososia, awokado i limonkowego dressingu. To jest pyszne!