Kapsalon • przepis • składniki • przygotowanie
Kapsalon to potrawa o egzotycznej nazwie, której powstanie zawdzięczamy Holendrom. Danie to nazywane jest również "niderlandzkim kebabem" i zdobywa coraz większą popularność także poza terenami Holandii. To połączenie soczystego mięsa, chrupiących frytek, sera i świeżych warzyw zachwyca swoją prostotą. Przygotuj wraz z nami tę niecodzienną potrawę i daj się porwać jej boskiemu smakowi!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY FRYTKI
Przekładamy frytki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po upieczeniu przekładamy je do miski i solimy, a potem starannie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Kurczaka oczyszczamy z błonek, a potem kroimy go w paski. Rozgrzewamy olej na patelni i po chwili wrzucamy na niego kurczaka, a potem posypujemy go przyprawą do gyrosa oraz kuminem. Smażymy mięso, aż nabierze złocistego koloru i intensywnego aromatu. Po usmażeniu przekładamy kurczaka na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
W foremce układamy frytki, następnie porcję mięsa. Trzemy ser na tarce i posypujemy nim mięso. Wsuwamy całość do piekarnika na 10 minut i wyciągamy, kiedy ser się roztopi.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
W międzyczasie pomidory myjemy i przekrajamy na pół. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w pióra. Ogórka kroimy w plastry. Sałatę przepłukujemy na sicie i pozwalamy jej przeschnąć.
PRZYRZĄDZAMY SOS
Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy go przez praskę wprost do miseczki. Dodajemy jogurt. Natkę drobno siekamy i także wrzucamy do miseczki. Całość przyprawiamy solą i mieszamy.
SKŁADAMY KAPSALON
Wyciągamy foremki z pieca. Układamy na wierzchu składniki sałatki, a potem polewamy całość sosem czosnkowym i delikatnie mieszamy. Kapsalon jest gotowy do jedzenia! Możemy także przełożyć zawartość foremek na talerz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2861,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
953,7 kcal
Tłuszcz
34,6 g
Węglowodany
68,3 g
Błonnik
4,7 g
Białko
61,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Corn dog
Street food w domowym wydaniu? Tylko z przepisem Karola! Corn dog to pyszny i oryginalny pomysł na parówkę w cieście naleśnikowym – przygotuj i częstuj przyjaciół!

Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!

Pieczona feta z warzywami
Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.

4-warstwowa zapiekanka à la quesadilla
Tortille są dobre w każdej postaci, a w formie zapiekanki są wprost rewelacyjne! Poczęstuj swoich bliskich warstwową zapiekanką z idealnym farszem. Na pewno będzie im smakowała!

Chowder z łososiem i kukurydzą
Spróbuj popularnej zupy rybnej! Smakuje doskonale z soczystym łososiem i chrupiącymi warzywami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!

Szakszuka z wołowiną
Szukasz przepisu na sycące śniadanie dla całej rodziny? Już nie musisz! Pomysł Karola na szakszukę z mielonym mięsem wołowym i świeżymi warzywami to idealne danie jednogarnkowe.

Makaron i szparagi w kremie z łososia
Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!