Kanapka z tuńczykiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kanapka z tuńczykiem na śniadanie czy lunch? Czemu nie! Nasza nietypowa pasta z tuńczyka, wzbogacona o suszone pomidory i awokado z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom pożywnych kanapek. Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie codziennego menu, ten przepis na kanapki jest dla ciebie idealny!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZGNIATAMY AWOKADO
Awokado kroimy na pół i wyciągamy z niego pestkę. Łyżeczką wyciągamy cały miąższ i przekładamy do miseczki.
WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY I DODAJEMY JOGURT
Do miseczki z awokado wyciskamy sok z umytej połówki cytryny i wszystko zgniatamy widelcem. Awokado nie musi być zupełnie gładkie. Dodajemy jogurt, a potem całość delikatnie mieszamy.
DODAJEMY TUŃCZYKA
Wyciągamy tuńczyka z puszki i dodajemy go do miseczki z awokado. Rozgniatamy na drobne kawałeczki.
DODAJEMY MUSZTARDĘ I MAJONEZ
Dodajemy musztardę i majonez, całość mieszamy.
DODAJEMY SUSZONE POMIDORY
Suszone pomidory drobno siekamy i dodajemy do pasty.
DODAJEMY ZIOŁA
Zioła starannie myjemy i osuszamy, a potem drobno siekamy. Dodajemy do miski z resztą składników.
DOPRAWIAMY PASTĘ
Gotową pastę delikatnie solimy i mieszamy, aby nabrała gładkiej konsystencji. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
SMARUJEMY KANAPKI PASTĄ
Wyciągamy pastę z lodówki, na chleb kładziemy po dwa liście sałaty, następnie nakładamy grubą warstwę pasty i przykrywamy drugą kromką. Dociskamy. Każdą kanapkę kroimy na pół.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1888,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
314,7 kcal
Tłuszcz
15,4 g
Węglowodany
33,2 g
Błonnik
5,2 g
Białko
11,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
Makaron i tuńczyk świetnie komponują się ze sobą w sałatkach. Wykorzystaj to połączenie, przygotowując prostą i szybką sałatkę warstwową wg przepisu Karola!

Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka
Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!

Kanapka z awokado, łososiem i superfoods
Na superdobry początek dnia: kanapka z superfoods! Wykorzystaj chleb pełen ziaren do przygotowania apetycznych kromek z łososiem, awokado, ziarnami i suszonymi owocami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Racuszki siłacza i frytki z marchewki
Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.

Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
Delikatne polędwiczki z grilla, przesiąknięte aromatyczną marynatą będącą idealną kompozycją limonki i miodu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś zapiekany z musem z porów i sera
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.

Wegański sos tatarski
Spróbuj sosu tatarskiego z wegańskim majonezem z kaszy jaglanej lub aquafaby!

Tortilla z tuńczykiem i fasolą
Quesadillas to jedno z najpopularniejszych dań meksykańskich! Zobacz, jak je przygotować z kilku prostych składników!