Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami • przepis • składniki • przygotowanie
Nie sposób wymarzyć sobie lepszych dodatków do kaczki niż pomarańcze, majeranek i żurawina. A ten przepis wszystkie je ma!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY KACZKĘ
Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę mieszamy z miodem, solą, pieprzem, majerankiem i musztardą. Przygotowaną marynatą nacieramy kaczkę i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
KARMELIZUJEMY POMARAŃCZE
Pomarańcze obieramy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w plastry lub filetujemy. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pomarańcze i smażymy około 10-15 minut z dwóch stron. Na koniec dodajemy żurawiny, chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.
FASZERUJEMY KACZKĘ
Kaczkę faszerujemy karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C, przykrywamy kaczkę folią alumioniową i pieczemy kolejne 1,5 godziny, co jakiś czas podlewając wytopionym tłuszczem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5800,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
966,7 kcal
Tłuszcz
65,4 g
Węglowodany
34 g
Błonnik
20,4 g
Białko
20,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki cynamonowe z kubka
Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili? Czas więc na prawdziwą, cynamonową ucztę! Wystarczy tylko rozwałkować, posypać, zwinąć i wstawić do mikrofalówki! Smaczniej i szybciej się nie da!

Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!

Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerwonej kapusty, herbatka malinowa
Taki obiad zje ze smakiem każdy maluch! Pachnąca ryba w delikatnym sosie, pożywna kasza i pyszna surówka – samo zdrowie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort bezowy z poziomkami
Bezy i poziomki – takie połączenie znajdziesz w przepisie Pawła. Skusisz się na prawdziwie bezowy deser?

Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.

Biszkopt z galaretką pomarańczową
Biszkoptowe ciasto z pomarańczową galaretką i polewą czekoladową – musisz je przygotować i poznać ten orzeźwiający smak!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową
Pączkowe bułeczki, posypane nasionami amarantusa, podane z masłem i domowej roboty konfiturą różano-malinową. Trudno znaleźć coś bardziej idealnego na niedzielne śniadanie!

Ciasto śliwkowe „Topielec”
Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.

Terrina z łososia z serem feta
Tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. W wersji z delikatnym łososiem i słonym serem jest przepyszna!